• Посилання скопійовано

Уряд посилив захист грошових доходів громадян

Уряд удосконалив механізм проведення індексації грошових доходів населення

Уряд посилив захист грошових доходів громадян

Про це повідомила Міністр соціальної політики Наталія Королевська. Це передбачено постановою КМУ „Про внесення змін до Порядку проведення індексації грошових доходів населення”, ухваленою сьогодні.

«Останнім часом до Мінсоцполітики надходять численні звернення щодо громадян неоднозначного трактування окремих положень Порядку проведення індексації грошових доходів населення. Щоб врегулювати розбіжності, які існують в трактуваннях та посилити соціальну справедливість в частині захисту доходів населення від знецінення і були розроблені ухвалені сьогодні зміни», - сказала вона.

Так, за словами Наталії Королевської, розроблений Мінсоцполітики документ уточнює види доходів, які не підлягають індексації. Тепер до них також належать  виплати, які обчислюються із середньої заробітної плати (оплата за час відпустки, лікарняні, відрядження. Окрім того змінено і механізм нарахування сум індексації у випадку, якщо працівник працює неповний робочий час  - сума індексації має виплачуватись пропорційно відпрацьованим дням.

«Підтримані Урядом зміни дозволили також серед іншого уточнити  механізм нарахування сум індексації у разі підвищення заробітної плати в окремих випадках, наприклад при доплаті за тимчасово відсутнього працівника або виплаті премій. У се це дозволить захистити доходи громадян, особливо тих, які працюють у державному секторі, де заробітні плати не підіймались з 2008 року», - сказала вона.  

Довідка

Порядок проведення індексації грошових доходів населення був затвердженний постановою КМУ №1078 від 17.07.2003.  Згідно з ним, індексація проводиться у випадку, коли індекс інфляції перевищує поріг індексації 101 %.

Об’єктами індексації є: заробітна плата, грошове забезпечення, пенсії, стипендії, страхові виплати.

Індексація доходів нараховується індивідуально громадянину у період між підвищення його грошового доходу.

Джерело: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»