• Посилання скопійовано

Мінімальний розмір ЄСВ при погодинній оплаті праці – у роз'ясненні ДФС

Про обов’язок нараховувати ЄСВ на зарплату працівників за основним місцем роботи у розмірі не менше мінімального страхового внеску знають, напевно, всі. А як застосовувати цю норму в разі, якщо оплата праці здійснюється із годинної тарифної ставки?

Мінімальний розмір ЄСВ при погодинній оплаті праці – у роз'ясненні ДФС

ДФС у Одеській області в індивідуальній консультації від 13.04.2018 р. №1549/ІПК/15-32-13-01-10 розглянула питання щодо сплати ЄСВ роботодавцем, який застосовує погодинну оплату праці. 

Перш за все, проаналізуємо, звідки взагалі виникло таке питання. 

Частина 5 ст. 8 Закону № 2464 говорить, що у разі якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки єдиного внеску. 

Для погодинної оплати праці застосовується мінімальний розмір заробітної плати, встановлений Законом про держбюджет у годинному розмірі. 

Отже, у роботодавців виникають питання: 

1) чи пов’язані між собою показники мінімальної зарплати на місяць і на годину? 

2) чи застосовується норма ч. 5 ст. 8 Закону № 2464 для тих працівників, для яких мінімальний розмір оплати праці встановлено у годинному розмірі? 

Насамперед податківці у коментованому листі нагадують, що зв'язок між мінімальним розміром зарплати у місячному і годинному розмірах є, і досить міцний.

Усе про зарплату і кадри – 
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

ПІДПИСАТИСЬ

Хочете подивитись, як це виглядає?

Постановою КМУ від 05.05.2010 р. №330 встановлено механізм визначення та застосування мінімальної заробітної плати в погодинному розмірі.

Відповідно до пп. 1 п. 1 цієї постанови мінімальна заробітна плата в погодинному розмірі встановлюється одночасно з визначенням розміру мінімальної заробітної плати на місяць згідно з умовами та порядком, передбаченими ст. 9 і 10 Закону №108.

Розмір погодинної мінімальної заробітної плати визначається, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати на місяць та середньомісячної норми тривалості робочого часу за рік при 40-годинному робочому тижні (пп. 2 п. 1 постанови).

Отже, податківці роблять висновок, що місячний розмір мінімальної заробітної плати визначається з урахуванням погодинного розміру робочого часу за рік.

Далі податківці роз’яснюють, як нараховують ЄСВ роботодавці, що застосовують погодинний розмір зарплати. 

Статтею 8 Закону про Держбюджет-2018 з 1 січня 2018 року встановлено мінімальну заробітну плату у місячному розмірі 3723,00 грн. Отже, з 01.01.2018 року максимальна величина бази нарахування ЄСВ становить 55 845,00 грн (3723,00 грн х 15), а мінімальний страховий внесок - 819,06 грн (3723,00 грн х 22 %).

При нарахуванні заробітної плати (доходів) фізичним особам з джерел не за основним місцем роботи ставка ЄСВ 22% застосовується до визначеної бази нарахування, незалежно від її розміру, але з урахуванням максимальної величини бази нарахування.

Нагадаємо, що основне місце роботи – це місце роботи, де працівник працює на підставі укладеного трудового договору, де знаходиться (оформлена) його трудова книжка, до якої вноситься відповідний запис про роботу (п. 12 частини першої ст. 1 Закону №2464).

Отже, за неосновним місцем роботи вимоги абзацу 2 частини 5 статті 8 Закону №2464 щодо нарахування єдиного внеску на отриманий дохід (винагороду), який не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, не застосовується. 

А ось за основним місцем роботи для дотримання законодавства щодо нарахування і сплати ЄСВ, в тому числі вимог ч. 5 ст. 8 Закону № 2464, слід керуватися розміром мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід. Тобто у 2018 році місячним розміром мінімальної заробітної плати, який встановлено Законом про Держбюджет–2018. Незважаючи на те, що для оплати праці працівникам, яким встановлено погодинну оплату праці, слід застосовувати годинний розмір мінімальної зарплати. 

Докладніше про застосування мінімальної погодинної оплати праці ми писали тут і тут.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»