• Посилання скопійовано

Пенсійна реформа в дії: нова Інструкція про порядок нарахування ЄСВ

Пенсійна реформа відбулася ще в кінці минулого року, але Інструкцію щодо сплати ЄСВ змінили лише зараз. Особливо очікували на цю Інструкцію члени фермерських господарств. Отже, готуємося по-новому сплачувати ЄСВ

Пенсійна реформа в дії: нова Інструкція про порядок нарахування ЄСВ

Як ми зазначали раніше, завдяки наказу Мінфіну від 04.05.2018 р. №469, Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування була викладена в новій редакції. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування, чого ще досі не відбулося (і про що ми обов’язково повідомимо окремо). Отже, є час проаналізувати внесені зміни. 

Якщо порівнювати нову Інструкцію №469 із уже колишньою Інструкцією №449, то змін зазнав кожен розділ. Зупинимося на найвагоміших та на найочікуваніших.

 

Платники єдиного внеску

Відповідно до Інструкції №469 відтепер платниками ЄСВ є:

Зверніть увагу! З’явилася нова норма, яка стосується роботодавців та нарахованого ЄСВ за працівників меншого розміру ніж мінімальний розмір, який встановлений законодавством. Тепер є згадка й про ПВТР та про графіки змінності.

А саме, відповідно до п. 9 розділу ІІІ Інструкції №469, якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної заробітної плати (3723,00 грн у 2018 р.), то сума ЄСВ розраховується як добуток розміру МЗП встановленої законом на місяць та встановленої ставки ЄСВ за умови перебування у трудових відносинах, несення військової служби, повний календарний місяць або відпрацювання всіх робочих днів звітного місяця, які передбачені ПВТР та графіками змінності згідно із законодавством. Тобто законодавець тут допускає, що графіки змінності з кількістю  робочих днів можуть бути іншими ніж за «стандартного» 40 годинного робочого тижня, але це має бути в рамках норм чинного законодавства.

У випадку, якщо особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, вона може одноразово сплатити ЄСВ за попередні періоди. Й сума сплаченого за кожен місяць періоду, де особа не була застрахованою, має дорівнювати або бути більшою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору та помножена на коефіцієнт 2, але не може бути більша ніж сума максимальної величини бази нарахування ЄСВ.

З нового, якщо раптом резидент України виплачує доходи нерезидентам, які здійснюють підприємницьку діяльність у сфері кінематографії не на території України, то така виплата не буде базою нарахування ЄСВ (п. 15 Розділу ІІІ Інструкції №469)

 

Фізичні осіби-підприємці на загальній системі оподаткування

Для ФОПів, окрім "спрощенців", базою нарахування ЄСВ є чистий оподатковуваний дохід  (прибуток) зазначений у податковій декларації, поділений на кількість місяців протягом яких ФОП перебував на обліку як платник ЄСВ.

Якщо ФОПом не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу він зобов’язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ (15 розмірів МЗП у 2018 р.  - 55 845 грн). Разом з тим сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (у 2018 р. – 819,06 грн) (п. 3 розділу ІІІ Інструкції №469).

Обчислення сум ЄСВ здійснюється на підставі даних річних податкових декларацій (річної звітності) та результатів перевірок діяльності таких осіб, що призвела до збільшення або зменшення розміру доходу, який підлягає оподаткуванню ПДФО.  При цьому враховується кількість місяців, протягом яких така особа перебувала на обліку як платник єдиного внеску. Сплачують ЄСВ  один раз на квартал до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожен місяць такого кварталу.

ФОП на загальній системі оподаткування, які здійснили до 01 січня 2017 року нарахування ЄСВ  в розмірі, меншому за мінімальний страховий внесок, органи доходів і зборів надсилають повідомлення-розрахунок за формою згідно з додатком 2 до Інструкції №469, у якому зазначається розрахунок суми такої доплати, яка підлягала сплаті за результатами підприємницької діяльності за звітний календарний рік. 

Отже, ФОПам - "загальносистемникам", які сплачували ЄСВ менше ніж встановлений законодавством мінімальний розмір до 01.01.2017 р., доведеться доплатити ЄСВ, який не сплатили у попередніх періодах.

 

Фізичні особи - підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування

Для цієї категорії платників ЄСВ встановлюється  у розмірі 22% на суму, що визначається самостійно для себе та не більше  максимальної величини бази нарахування ЄСВ (15 розмірів МЗП у 2018 р.  - 55 845 грн). Сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (у 2018 р. – 819,06 грн). 

Зверніть увагу! З 01.01.2017 р. до 31.12.2017 р. для ФОПів, які обрали спрощену систему оподаткування й віднесених до І групи платників ЄП, сума ЄСВ може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (2017 р. – 704 грн), та не може бути менше ніж 0,5 мінімального внеску (352,00 грн) (п. 4 Розділу ІІІ Інструкції №469).

У 2018 році усі ФОП - "спрощенці" самостійно для себе визначають  базу для нарахування ЄСВ, але вона не може бути меншою  за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць і не може бути більшою за максимальну величину бази нарахування єдиного внеску (15 розмірів МЗП у 2018 р.  - 55 845 грн).

Таким чином, мінімальний страховий внесок, який треба сплатити у 2018 році, для ФОП-"спрощенців", незалежно від обраної групи, становить 819,06 грн

ЄСВ нарахований за календарний квартал, сплачують до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який ЄСВ сплачується. 

 

Члени фермерських господарств

Пунктом 11 розділу ІІІ Інструкції передбачено, що для членів ФГ встановлюється обов’язок  сплати ЄСВ в розмірі 22% від суми розподіленого доходу (прибутку), що підлягає обкладенню ПДФО, отриманого таким платником від чистого оподаткованого прибутку фермерського господарства, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ (15 розмірів МЗП у 2018 р.  - 55 845 грн).  

Але аналогічно як і для підприємців, для членів ФГ встановлено мінімальний розмір ЄСВ, який треба сплатити за місяць (у 2018 р. – 819,06 грн).

Базою нарахування ЄСВ є розподілений дохід (прибуток), отриманий членом ФГ від чистого прибутку фермерського господарства у звітному році, що підлягає обкладенню ПДФО, поділений на кількість місяців, протягом яких такий платник перебував на обліку як платник ЄСВ.  

Як визначити кількість таких місяців і коли, власне, члени ФГ мали стати на облік як платники ЄСВ? Ми про це писали тут>>

Податківці наголошували, що:

  • члени фермерського господарства з 01.01.2018 р. зобов’язані стати на облік в органах доходів і зборів, як платники єдиного внеску;
  • взяття на облік членів фермерських господарств здійснюється контролюючим органом за місцезнаходженням чи місцем проживання у день отримання від них заяви про взяття на облік платника єдиного внеску;
  • у разі ухилення від взяття на облік або несвоєчасного подання заяви про взяття на облік, на них накладається штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (п. 1 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ).

ЄСВ сплачується  один раз на квартал до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ.

Зверніть увагу: якщо такими членами ФГ не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, такі платники зобов'язані визначити базу нарахування ЄСВ за такий місяць самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

 

Коли звільняються від сплати ЄСВ члени фермерських господарств та ФОПи 

Відповідно до п. 4 розділу ІІ Інструкції №469 фізичні особи-підприємці, у тому числі, які обрали  спрощену систему оподаткування та члени фермерського господарства, звільняються від сплати ЄСВ якщо вони:

Також згідно з п. 7, розділу 4 Інструкції №469, протягом особливого періоду, визначеного Законом України про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, та на весь період незаконного позбавлення волі на території проведення антитерористичної  фізсоби - підприємці та самозайняті особи, якщо вони не є роботодавцями, та члени фермерських господарств, звільняються від виконання своїх обов'язків:

  • у разі призову на військову службу під час мобілізації або залучення до виконання обов'язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, - з першого календарного дня місяця призову на військову службу під час мобілізації платника до останнього календарного дня місяця, у якому платника було демобілізовано або завершено його лікування (реабілітацію);
  • у разі незаконного позбавлення волі на території проведення антитерористичної операції - з першого календарного дня місяця незаконного позбавлення волі до останнього календарного дня місяця, у якому платника було визволено або завершено його лікування (реабілітацію), необхідні після визволення.

Підставою для звільнення є заява:

  • фізичної особи - підприємця (особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, члена фермерського господарства) та копія військового квитка або копія іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов такої особи на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, які подаються до органу доходів і зборів такою особою протягом 10 днів після її демобілізації або після закінчення її лікування (реабілітації).
  • фізособи - підприємця (особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, члена фермерського господарства) та копії документів, що підтверджуються даними державного правоохоронного органу спеціального призначення, який забезпечує державну безпеку України, про незаконне позбавлення волі такого платника, які подаються до органу доходів і зборів протягом 30 днів після визволення або після закінчення лікування (реабілітації).

 

 Особи, які провадять незалежну професійну діяльність 

Якщо такі особи отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку встановленого ст. 26 Закону №1058,  й отримують пенсію або соціальну допомогу, то вони позбавлені обов’язку сплачувати ЄСВ за себе. 

Як зазначено у п.  5 розділу ІІІ Інструкції №469, вони можуть бути платниками ЄСВ лише, якщо самостійно визначать для себе базу нарахування ЄСВ, не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ (15 розмірів МЗП у 2018 р.  - 55 845 грн). Але в такому випадку сума ЄСВ, яку ці особи самостійно собі визначають до сплати,  не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (у 2018 р. – 819,06 грн). 

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»