• Посилання скопійовано

Службовий мобільний зв’язок використано в особистих цілях: чи нараховувати ЄСВ?

Чи є базою оподаткування ЄСВ вартість невиробничих розмов з мобільних телефонів, що знаходяться на балансі підприємства? І як вирішити, які розмови є виробничими, а які – ні? Спробуємо розібратися разом

Службовий мобільний зв’язок використано в особистих цілях: чи нараховувати ЄСВ?

Податківці у підкатегорії 301.03 «ЗІР» надали роз’яснення щодо оподаткування вартості невиробничих розмов з мобільних телефонів, які належать підприємству.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ базою нарахування єдиного внеску для роботодавців є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі.

Перелік виплат, на які не нараховується ЄСВ, наведено у ч. 7 ст. 7 Закону про ЄСВ та Постанові КМУ №1170. При цьому компенсація вартості невиробничих розмов з мобільного телефону, що знаходиться на балансі підприємства в даних законодавчих актах не зазначена.

Таким чином, податківці зазначили, що базою нарахування єдиного внеску є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати, яка включає компенсаційні виплати у вигляді у вигляді вартості невиробничих розмов з мобільних телефонів, що знаходяться на балансі юридичної особи.

Щодо оподаткування ПДВ використання працівниками корпоративного зв’язку в особистих цілях читайте тут, а про оподаткування ПДФО та військовим збором тут .  Цікаво тут те, що з метою нарахування ЄСВ, податківці вважають вартість невиробничих телефонних розмов зарплатою. А з метою оподаткування ПДФО та ВЗ – додатковим благом (у негрошовій формі). Все це – через відсутність прямих норм у відповідному законодавстві. 

Також ПКУ і Закон про ЄСВ не встановлюють критеріїв та порядку визначення, що є невиробничими розмовами. Самі податківці при цьому застосовують однаковий підхід. 

Вартість послуг мобільного зв`язку (телефонних розмов з мобільного телефону, який знаходиться на балансі юридичної особи), що сплачуються юрособою за здійснення його працівником виробничих телефонних розмов, не розглядається як додаткове благо за наявності відповідних документів, які підтверджують використання мобільного зв’язку виключно у виробничих цілях. 

Зокрема, це: 

  • угода про надання послуг мобільного зв’язку; 
  • список працівників, які забезпечуються мобільними телефонами у зв’язку з виробничою необхідністю; 
  • розрахункові документи, що надаються оператором мобільного зв’язку абоненту, у яких відображаються час переговорів і номер адресата, а також вартість розмов (послуга з так званої "деталізації рахунка") тощо. 

За умови такого документального підтвердження виробничості телефонних розмов, роботодавець не сплачуватиме ПЗ з ПДВ, ПДФО і ВЗ, та ЄСВ. 

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»