• Посилання скопійовано

Як правильно визначити страховий стаж для лікарняних?

Розмір лікарняних залежить від страхового стажу працівника: чим більший стаж – тим більший відсоток виплати

Як правильно визначити страховий стаж для лікарняних?

Держпраці у Дніпропетровській області пояснює, що розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності залежить від страхового стажу працівника:  чим більший стаж – тим більший відсоток виплати.

Законом України від 23.09.1999 р. №1105 «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» визначено, що страховий стаж – це період (строк), протягом якого особа підлягала страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Страховий стаж визначається за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а за періоди до його запровадження – у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

Стаж для нарахування допомоги по тимчасовій непрацездатності визначається в три етапи: до 28.02.2001, з 28.02.2001 до 01.01.2011, та після 01.01.2011.

До 28.02.2001 обчислюється загальний трудовий стаж згідно із записами у трудовій книжці. З 28.02.2001 до 01.01.2011 до загального трудового стажу, набутого за попередні періоди, додається страховий стаж. З 01.01.2011 страховий стаж визначається за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб.

До страхового стажу зараховується період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також отримання виплат по безробіттю та пенсії по інвалідності.

Страховий стаж визначається у відсотках, а саме: до 3–х років – 50%; від 3 до 5 років – 60%; від 5 до 8 років – 70%; понад 8 років – 100% та застосовується до середньоденної заробітної плати.

Необхідно зауважити, що для страхових випадків, які настали з 11.10.2017, до страхового стажу прирівнюються періоди, починаючи з 1 січня 2016 року, протягом яких особа не підлягала страхуванню за Законом України №1105, але нею або роботодавцем за неї сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (наприклад робота по цивільно-правовому договору).

Право на оплату лікарняних у розмірі 100% незалежно від стажу мають пільгові категорії осіб на підставі відповідних посвідчень або інших документів, які підтверджують право на пільгу, це: застраховані особи, віднесені до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; один із батьків (особа, яка їх замінює), який доглядає хвору дитину віком до 14 років, постраждалу внаслідок Чорнобильської катастрофи; ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; особи, віднесені до жертв нацистських переслідувань згідно із Законом України «Про жертви нацистських переслідувань»;  донори, які мають право на пільгу відповідно до ст. 10 Закону України «Про донорство крові та її компонентів».

Слід також врахувати, що у разі якщо застрахована особа протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку має страховий стаж менше шести місяців, то вона має право на допомогу по тимчасовій непрацездатності виходячи з нарахованої зарплати, з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

Таким чином, бухгалтерам потрібно враховувати вплив страхового стажу на розмір лікарняних.

***

Читайте також:

Джерело: Держпраці у Дніпропетровській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»