• Посилання скопійовано

Фізособа-«єдинник» захворів або пішов у відпустку: що зі сплатою ЄСВ?

Лікарняний або відпустка не звільняє фізособу-«єдинника» від сплати ЄСВ за себе

Фізособа-«єдинник» захворів або пішов у відпустку: що зі сплатою ЄСВ?

ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Норми визначені п. 295.5, пп. 298.3.2 ПКУ.

Щоб скористатись правом на відпустку, вищезазначеним платникам необхідно подати до територіального органу ДФС заяву у довільній формі з інформацією про період запланованої відпустки чи терміни втрати працездатності.

Слід зазначити, що фізичних осіб підприємців (далі – ФОП), які є платниками єдиного податку другої і третьої груп і використовують працю найманих працівників, на період відпустки не звільнено від сплати єдиного податку.

Крім того, звільнення ФОП – платників єдиного податку першої і другої груп (якщо вони не є пенсіонерами або особами з інвалідністю), які не використовують працю найманих осіб, від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) законодавством не передбачено.

Отже, єдиний внесок за себе такі ФОП – платники єдиного податку сплачують за всі місяці, у яких він застосовував спрощену систему оподаткування, у тому числі і за місяць відпочинку або перебування на лікарняному.

 

Від редакції:  

Закон про ЄСВ не містить норми про звільнення підприємців платників єдиного податку від сплати ЄСВ на період перебування у відпустці.

Нагадаємо, що підприємці – платники єдиного податку зобов’язані сплачувати ЄСВ за себе самостійно (п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ). І такий ЄСВ підприємці-«єдинники» мають сплачувати незалежно від того, одержували вони дохід чи ні, принаймні, у розмірі мінімального страхового внеску.

Отже, навіть якщо від єдиного податку платники І та ІІ груп зможуть себе звільнити за місяць відпустки, то ЄСВ за цей місяць потрібно буде обов’язково сплачувати.

Також нагадаємо, що нарахований ЄСВ за календарний квартал слід сплатити до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ (пп. 2 п. 6 розд. IV Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ). Тому радимо перед тим, як піти у відпустку, не забути сплатити його (якщо строк його сплати припадає на час відпустки).

***

Читайте також:

Джерело: ДФС у Дніпропетровській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»