• Посилання скопійовано

Перевірки у сфері праці: оновлено критерії ризику для визначення періодичності перевірок

Постанова КМУ від 10.10.2012 р. №937 «Про внесення змін до критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності суб'єктами господарювання у частині додержання вимог законодавства про працю та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю)»

Періодичність проведення перевірок додержання вимог законодавства про працю залежить від ступеня ризику, присвоєного роботодавцю.
Постановою від 10.10.2012 р. №937 Кабмін оновив перелік критеріїв, за якими відбувається розподіл роботодавців за ступенями ризику, а відповідно і за періодичністю проведення перевірок. Тепер до таких критеріїв належать:
1) наявність заборгованості з виплати заробітної плати;
2) виплата працівникам заробітної плати на рівні або нижче від законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати;
3) невідповідність кількості працівників суб'єкта господарювання обсягам виробництва (виконаних робіт, наданих послуг);
4) порушення вимог законодавства про працю;
5) наявність розбіжностей між фактичними показниками кількості працюючих і заробітної плати та показниками поданої звітності.
За новим переліком критеріїв до суб'єктів господарювання з високим ступенем ризику належать роботодавці з показниками:
1) заборгованість із виплати зарплати понад 60 календарних днів;
2) кількість працівників до 50 осіб включно, у яких 60 і більше відсотків працівників одержують зарплату на рівні або нижче від мінімальної;
3) кількість найманих працівників недостатня для наявного обсягу виробництва (виконання робіт, надання послуг) тощо.
Суб'єкти з високим ступенем ризику підлягають плановій перевірці не частіше ніж один раз на рік.
До суб'єктів господарювання зі середнім ступенем ризику належать суб'єкти, які:
1) виплачують зарплату з порушенням строків на 30 — 60 днів включно;
2) із кількістю працівників до 50 осіб включно, у яких зарплату на рівні або нижче від законодавчо встановленого розміру мінімальної зарплати одержують 45 і більше, але менше 60% працівників;
3) у яких розбіжності між фактичними показниками кількості працюючих і зарплати та показниками звітності, поданої до органів державної влади, становлять більш ніж 4%, але менш ніж 10% тощо.
Планова перевірка таких суб'єктів провадиться не частіше ніж один раз на два роки.
Усі інші роботодавці належать до групи незначного ступеня ризику. Змінами встановлено, що вони підлягають плановій перевірці не частіше ніж один раз на п'ять років (до змін — не частіше ніж один раз на три роки).

Автор: Царук Светлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»