• Посилання скопійовано

Документи в адвоката під час перевірки? Штраф - 510 грн

Якщо платник податків, який передав оригінали первинних документів адвокату, отримує повідомлення про планову перевірку, то він має час повернути ці документи на підприємство на період проведення перевірки

Документи в адвоката під час перевірки? Штраф - 510 грн

Ситуація є доволі банальною: уклавши договір з адвокатом на надання певних юридичних послуг, підприємство передає окремі оригінали первинних документів за переліком. Хоча більшість фахівців у галузі права працюють з копіями документів, все ж така ситуація цілком може мати місце.

Якщо платник податків, який передав оригінали первинних документів адвокату, отримує повідомлення про планову перевірку, то він має час (за умовами договору) повернути ці документи на підприємство на період проведення перевірки.

Якщо ж йдеться про позапланову чи фактичну перевірки (виїзні перевірки без попередження), то наслідок передачі документів адвокату може бути доволі неочікуваним.

Зрозуміло, що в цій ситуації відсутність документів на момент перевірки не означає повну відсутність підтвердження даних, визначених у звітності (як того вимагає ст. 44 ПКУ).

Проте сама ситуація не дає права ні на перенесення строків проведення перевірки, ні на відстрочення на 90 днів для їх повернення від адвоката (п. 44.5 ПКУ). 

Нічого не змінить і той факт, що договір з адвокатом з переліком документів було вилучено разом з іншими документами правоохоронними органами (як доказ того, що потрібні для вилучення документи перебувають в адвоката). 

Як правило, податківці у таких випадках складають акти про відмову у наданні документів до перевірки у довільній формі (п. 85.6 ПКУ). Наступним кроком, відповідно, є прийняття податкового повідомлення-рішення про нарахування ПЗ з ПДВ щодо всіх госпоперацій, за якими документи передано адвокату.

Слід сказати, що дії податкового органу відповідають пунктам 44.1, 44.3, 85.2 ПКУ. Адже після початку здійснення перевірки всі необхідні первинні та підтвердні документи має бути надано перевіряльникам на першу ж вимогу. І факт передачі їх адвокату не звільняє від штрафу у розмірі 510 грн (п. 121.1 ПКУ).

До такого висновку дійшов ВАСУ в ухвалі від 02.12.2013 р. №К/800/38106/13. 

Слід врахувати, що в таких випадках платник податків не може посилатися на п. 85.9 ПКУ, згідно з яким вилучені документи, потрібні для проведення перевірки, має бути надано перевіряльникам протягом 3-х робочих днів з дня отримання письмового запиту від контролюючого органу з перенесенням строків проведення такої перевірки. Суд вважає цю норму такою, що поширюється на випадки вилучення первинних документів, облікових та інших регістрів, фінансової та статистичної звітності, інших документів з питань обчислення і сплати податків та зборів компетентними органами у випадках, передбачених кримінальним процесуальним законодавством.

 Наталія Канарьова

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»