• Посилання скопійовано

Увага! З 10 лютого розпочалися масові перевірки Держпраці

З 10 лютого розпочалася інспекційна кампанія щодо виявлення неоформлених працівників. Держпраці перевірить понад 15 тисяч роботодавців

Увага! З 10 лютого розпочалися масові перевірки Держпраці

На виконання доручення Прем’єр-міністра України О. Гончарука щодо детінізації зайнятості у сфері торгівлі товарами та послугами інспекторами праці Держпраці та її територіальних органів за участі інших державних органів та органів місцевого самоврядування проведено інформаційну кампанію щодо недопустимості використання незадекларованої праці.

Інформаційними заходами охоплено більше 190 тисяч роботодавців, які здійснюють господарську діяльність у сфері торгівлі, організації харчування та тимчасового розміщування. Під час інформаційних заходів інспектори праці проінформували роботодавців і працівників про ризики використання незадекларованої праці.

Перелік охоплених інформаційними заходами роботодавців опрацьований Пенсійним фондом України і із загальної кількості виокремлено більше 15 тисяч роботодавців, які використовують незадекларовану працю. Так, у ході інформаційних візитів інспекторами праці у зазначених роботодавців встановлено близько 49 тисяч осіб, не зареєстрованих в реєстрах Пенсійного фонду.

З 10 лютого цього року розпочинається наступний етап виконання доручення Прем’єр-міністра – інспекційна кампанія, під час якої планується охопити інспектуваннями віднесених до зазначеного переліку роботодавців.

У зв’язку із зазначеним, Держпраці у черговий раз звертається до роботодавців із закликом оформити трудові відносини з працівниками.

Якщо інспектор праці виявить незадекларованого працівника, він буде зобов’язаний вжити заходи щодо притягнення винних осіб до відповідальності.

Оформлені трудові відносини ­– це запорука продуктивної праці та сталого бізнесу!

 

Від редакції:

Нові штрафи за «старі» порушення: як це буде?

Держпраці роз’яснює, шо  притягнення до відповідальності за порушення законодавства про працю має здійснюватися відповідно до редакції ч. 2 ст. 265 КЗпП, яка діяла на день виявлення порушення (підписання акта інспекційного відвідування). Тобто при інспекційному відвідуванні після 2 лютого Держпраці за використання праці неоформлених працівників зможе покарати тільки в межах нових розмірів штрафів.

Зокрема, 10 мінзарплат (у 2020 році 47 230 грн) за перше порушення, а для «єдинників» І-ІІІ груп – попередження;
А 30 мінзарплат (141 690 грн) за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення – за повторне протягом двох років з дня виявлення порушення. Не слід забувати ще й про адміфнштрафи.  Про це ми писали у своїй новині на підставі офіційної інформації від Держпраці. 

***

Читайте також:

Джерело: Державна служба з питань праці

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»