• Посилання скопійовано

У БЕБ презентували модель Єдиної інформаційної системи

За словами в.о. директора БЕБ Андрія Пащука, після впровадження ЄІС має стати ключовим інструментом для виявлення та оцінювання ризиків і загроз економічній безпеці держави шляхом аналізу структурованих і неструктурованих даних

У БЕБ презентували модель  Єдиної інформаційної системи

У Бюро економічної безпеки України презентували модель Єдиної інформаційної системи. Під час розробки технічних вимог до ЄІС фахівці БЕБ консультувалися з представниками провідних українських та світових компаній, а також фахівцями Консультативної місії Європейського Союзу в Україні (КМЄС) та Естонського центру міжнародного розвитку.

Єдина інформаційна система має являти собою модульну платформу, побудовану на мультисервісній архітектурі з уніфікацією програмно-технічних засобів розробки та використанням сучасних веборієнтованих, сервісно-орієнтованих та геоінформаційних технологій. 

За словами в.о. директора БЕБ Андрія Пащука, після впровадження ЄІС має стати ключовим  інструментом для виявлення та оцінювання ризиків і загроз економічній безпеці держави шляхом аналізу структурованих і неструктурованих даних. У комплексі це пришвидшить та збільшить ефективність складання аналітичних висновків і рекомендацій для державних органів. А також допоможе у прогнозуванні негативних явищ в економіці.

"Попередньо система включатиме в себе 18 модулів, основними з яких будуть  аналітичний модуль, модуль ризик-орієнтованого підходу та модуль взаємодії з інформаційними ресурсами. Останній забезпечить отримання інформації з різних автоматизованих інформаційних і довідкових систем, реєстрів і баз даних органів державної влади, серед яких ДПС, Держмитслужба, Мінцифри, Мінюст, Мінфін, МВС, ДСА, АРМА та інші", - зазначив Андрій Пащук.

Своєю чергою, модуль РОП (ризик-орієнтованого підходу) призначений для автоматизованої ідентифікації ризиків вчинення кримінальних правопорушень у бюджетній, податковій, митній, грошово-кредитній, інвестиційних сферах, їх оцінювання, прогнозування та напрацювання заходів з управління виявленими ризиками.

Також система включатиме модуль аналітичних досліджень, що забезпечить автоматизацію обробки великих обсягів даних, створення пошукових запитів тощо.

За словами старшого радника з питань комунікацій та інформаційних систем КМЄС Вигантаса Іванаускаса, ЄІС безперечно посилить аналітичну складову Бюро економічної безпеки. Однак вже зараз потрібно приділити значну увагу законодавчим змінам, що мають відбуватись паралельно з розробкою системи.

"Я вражений результатом, який фахівцям БЕБ вдалось досягнути за такий короткий час. Проте з практики знаю, що вже зараз потрібні законодавчі зміни, якими будуть врегульовані стандарти та протоколи, а також умови, на яких відбуватиметься обмін даними з іншими структурами. Водночас важливо, аби робота єдиної аналітичної системи БЕБ відповідала всім Директивам Європейського союзу", - вважає Іванаускас. 

Загалом створення ЄІС передбачено законодавчо. Вона має забезпечити єдине інформаційне середовище, доступ до якого надаватиметься через механізми ідентифікації та аутентифікації користувачів з використанням кваліфікованих електронних підписів. На думку працівників Департаменту цифрового розвитку, трансформацій і цифровізації Бюро, саме розроблена модель ЄІС забезпечить не лише автоматизацію процесів збору, агрегування та злиття даних з різних джерел, а й значно зменшить час на їх обробку.

Джерело: Бюро економічної безпеки України

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»