• Посилання скопійовано

Підписання господарського договору особою, яка не мала на те повноважень, призведе до визнання його недійсним

Постанова ВСУ від 13 вересня 2017 року №3-666гс17

Підписання господарського договору особою, яка не мала на те повноважень, призведе до визнання його недійсним

Фабула судового акту: Підприємство звернулося до господарського суду із позовом про визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки з підстав укладання даної угоди керівником підприємства, який не мав на це повноважень. Протокол загальних зборів товариства, якими керівнику було надано відповідні повноваження, визнано незаконними у судовому порядку. 

Позиція судів: Судом першої інстанції позовні вимоги залишено без задоволення.

Проте судами апеляційної та касаційної інстанції судове рішення скасовано та позовні вимоги задоволено. Обґрунтовуючи свої рішення, суди вказали, що оспорюваний договір від імені продавця підписала представник, яка діяла на підставі довіреності, виданої їй директором позивача. За змістом ст. 238 ЦК представник може бути уповноважений на вчинення лише тих правочинів, право на вчинення яких має особа, яку він представляє, тому керівник підприємства не міг надати такі повноваження представнику, оскільки сам не мав достатнього обсягу повноважень на вчинення (підписання) Договору від імені товариства.

Окрім того, незважаючи на те, що договір виконано у повному обсязі, не можна вважати правочин схваленим особою, від імені якої його укладено, якщо дії, що свідчать про прийняття його до виконання, вчинено особою, яка і підписала спірну угоду без належних повноважень. Доказів вчинення органами управління позивача будь-яких дій, які б свідчили про схвалення ними спірного правочину, матеріали справи не містять.

Кірюшин Артем Андрійович

Джерело: Протокол

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»