• Посилання скопійовано

Чи можна оштрафувати працівників магазину за порушення карантину?

Суд дійшов висновку, що якщо працівник не є посадовою особою і не приймає рішення щодо припинення діяльності магазину, а також не здійснює продаж товарів в заборонений під час карантину спосіб, адмінштраф до нього не застосовується

Чи можна оштрафувати працівників магазину за порушення карантину?

Коментар до Постанови Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 14.04.2020 р

Раніше ми розповіли на прикладах, наскільки суворими є суди у випадках накладення адмінштрафів, які застосовуються до ЮО та ФОП за порушення правил карантину. Про це можна прочитати тут.

Але судова практика не стоїть на місці і є вже свіжі рішення, за якими від цих адмінштрафів вдалося відбитися. Прикладом цього є коментована справа.

 

Зміст справи

Кабмін дуже вагався, чи дозволити працювати у період карантину закладам торгівлі будівельними матеріалами.  Адже це зачіпає інтереси значної мережі будівельних гіпермаркетів, які мають в собі різні відділи, у т.ч. й з продуктами харчування, дезинфікуючими засобами та побутовою хімією. Проте все ж таки залишив роботу закладів торгівлі будівельними матеріалами під забороною. Про це ми писали тут.

Але заборони дотримувались не усі. І згодом одна з таких справ дійшла до суду.

Жовтневий районний суд у м. Запоріжжя розглядав адмінсправу за протоколом, складеним на найманого працівника - продавця-консультанта технічного відділу «Сантехніка» ТОВ «Епіцентр К» (ким складений протокол, не зазначено).

Продавець-консультант пояснив, що у ТОВ «Епіцентр К» є черговий, який відкриває магазин. У кожному відділі є відповідальна особа. Після введення на території України карантину у магазина були відкриті відділи побутової хімії та харчування. Відділ «Сантехніка» не віднесений до зазначених і він торгує через інтернет.

 

Що вирішив суд?

Суд закрив провадження у справі №3/331/551/2020[1] у зв`язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення.

Аргументи на користь працівника магазину були наступні:

1) працівник не є посадовою особою, відповідальною за здійснення госпдіяльності ТОВ «Епіцентр-К», не мав повноважень на прийняття рішення про припинення діяльності гіпермаркету в цілому, а також окремих його відділів, особисто не здійснював продаж товарів,

2) у протоколі вказано про «не забезпечення виконання в повному обсязі вимог пп. 3 п. 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року №211, що призвело до реалізації товару, який не відноситься до групи товарів, вказаних в Постанові Кабінету Міністрів України», що не відповідає змісту вказаної норми пп. 3 п. 2 Постанови №211.

Отже, вкотре суд не застосував адмінштраф до працівника юрособи та через помилки у складенні протоколу, а саме посилання на порушення, які у Постанові №211 взагалі не згадуються.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»