• Посилання скопійовано

З вартості успадкованих земельних ділянок аліменти не сплачуються

ВС вважає, що вартість отриманих земельних ділянок сільгосппризначення у власність у порядку спадкування чи у дарунок, не є тим доходом, з якого сплачуються аліменти

З вартості успадкованих земельних ділянок аліменти не сплачуються

Коментар до Постанови ВС від 15.06.2022 р., справа №682/1277/20

Питання врахування успадкованого майна та доходів з його продажу у складі доходів, з яких мають стягуватись аліменти, вже розглядалось ВС. Детальніше про це за посиланням. У цій справі державний виконавець стягнув з батька дитини суму коштів у розмірі 1/4 від вартості проданої квартири, успадкованої за законом.  Тобто йшлося про сплату аліментів з доходу від продажу успадкованого майна.

ВС зазначив, що кошти від продажу такого майна не є фактичним заробітком платника аліментів, а є грошовим еквівалентом майна, що належало йому до продажу. Адже платник аліментів, не маючи поточної заборгованості зі сплати аліментів на утримання неповнолітньої дитини, у разі нарахування аліментів на отримані ним кошти від продажу належної йому на праві власності квартири, не тільки не отримав дохід, а й буде позбавлений можливості придбати за виручені від реалізації цього майна кошти інше рівноцінне житло.

До речі, цей висновок застосовується й до ситуації про стягнення аліментів з вартості проданого нерухомого майна батька, право власності на яке ним було набуто внаслідок дарування його батьками ще до шлюбу та народження дитини. Ця сума також не є заробітком батька та з цього доходу не може бути стягнуто аліменти, у т.ч. й державним виконавцем за рішенням суду (Постанова ВС від 31.07.2020 р., справа №234/15413/17).

 

А як бути зі землею?

Для цієї ситуації ВС розглянув коментовану нами справу – у ній йдеться про 63 земельні ділянки сільгосппризначення, що використовуються ФГ у своїй діяльності, з вартості яких державний виконавець нарахував майже 600 тис. грн аліментів на користь неповнолітньої дитини.

А оскільки ці земельні ділянки були успадковані та включені у податкову декларацію про доходи та майно за 2018 рік, і сума аліментів не була сплачена добровільно, виконавчою службою відкрито виконавче провадження.

Мати малолітньої дитини зазначає, що батько дитини займається підприємницькою діяльністю у сфері сільського господарства та є власником двох сільгосппідприємств – СФГ «К» та ФГ «Е». За 2018 рік він отримав загальний дохід в сумі 3 055 265,68 грн, у т. ч. 44412,94 грн заробітної плати. 

Проте аліменти сплачені лише зі заробітної плати, а не зі загального доходу.

Суд першої інстанції вважає, що отримання майна у власність у порядку спадкування, а саме земельних ділянок сільгосппризначення, не є тим видом доходу, який враховується під час розрахунку розміру та стягнення аліментів. 

Апеляційна інстанція цілком підтримала таку позицію.

ВС також став на бік фермера.

 

Зі спадку чи дарунку аліменти не стягуються – відсутній порядок

Відповідно до ст. 81 СК України перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затверджується КМУ.

Перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів затверджений Постановою КМУ від 26.02.1993 р. №146 «Про перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб».

ВС наголошує, що зміст положень Переліку видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб включає до поняття «заробітку» також і виплати, які заробітною платою не є, зокрема, доходи від підприємницької діяльності.

Крім того, у пункті 13 Переліку видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб вказується, що утримання аліментів провадиться зі суми заробітку (доходу), що належить особі, яка сплачує аліменти, після утримання з цього заробітку (доходу) податків. Вживання терміну «дохід» у дужках після поняття «заробіток» може розумітися як визнання цих понять синонімами в контексті приписів цього Переліку видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб. Отже, Перелік видів доходів, які враховуються при визначені розміру аліментів, не є вичерпним.

Крім того, ВС наголосив, що об`єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого включається зокрема і дохід від операцій з майном, розмір якого визначається відповідно до ст. 172 ПКУ (пп. 163.1.1 ПКУ).

Зокрема, йдеться про дохід, отриманий резидентами або нерезидентами від будь-яких видів діяльності на території України, зокрема, доходу, отриманого від продажу рухомого та нерухомого майна, який підлягає оподаткуванню.

Доходи боржника, які звільнені від оподаткування, не належать до бази відрахувань зі заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника, які підлягають стягненню у виконавчому провадженні (Постанова ВС від 25.01.2021 р. у справі №758/10761/13-ц).

Не менш важливим виявився й лист Славутського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області від 29.08.2019 р. №23738, яким повідомлено, що чинними нормативно-правовими актами України не передбачено підстав, порядку та способу щодо нарахування та утримання аліментів, зокрема, з вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна.

Навіть якщо можна встановити чи визначити вартість успадкованого чи подарованого майна (крім коштів), у будь-якому разі ця вартість не є тим видом доходу, який підлягає врахуванню під час розрахунку розміру та стягнення аліментів.

При цьому суди зауважили, що ситуація буде інакшою, якщо мати неповнолітньої дитини вимагатиме сплатити аліменти з підтверджених сум доходу, отриманого батьком дитини та керівником двох ФГ від використання цих земельних ділянок, чи доходів від підприємницької діяльності у зв`язку з використанням цих земельних ділянок.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»