• Посилання скопійовано

Пенсіонер-ФОП не сплачує ЄСВ за себе, якщо отримує іноземну пенсію!

ВС відповів на вкрай важливе запитання – чи може пенсіонер, який отримує пенсію іншої держави (наприклад, Литви), не сплачувати за себе ЄСВ як ФОП, зареєстрований на території України?

Пенсіонер-ФОП не сплачує ЄСВ за себе, якщо отримує іноземну пенсію!

Коментар до Постанови Верховного Суду від 13.12.2022 у справі № 640/17107/21

Питання сплати ЄСВ пенсіонерами-ФОПами є досі актуальним, особливо якщо йдеться про пенсіонера, який отримує пенсію в іншій країні. Розглянемо приклад із практики. 

 

Зміст судової справи

Є фізособа, яка досягла пенсійного віку ще у 2012 році. А 08 січня 2014 року вона реєструється як фізична особа - підприємець.

Оскільки така фізособа досягла пенсійного віку, передбаченого Законом № 1058, фізособа вважає, що, будучи підприємцем, не має сплачувати за себе ЄСВ. Втім, знаючи наших податківців, отримати від них роз’яснення не завадить.

З цим питанням ФОП неодноразово звертався до податкового органу – подавав заяви про досягнення пенсійного віку (що підтверджувалось копією пенсійного посвідченням) та проханням не здійснювати нарахування єдиного соціального внеску як підприємцю.

Проте тут як раз сталося те, чого фізособа боялася: відповіді на свої звернення ФОП не отримував, а в картці платника податків почалися нарахування ЄСВ.

Далі з відповідним адвокатським запитом до податкових органів звернувся представник пенсіонера. Й у відповідь на адвокатський запит такі надійшов лист від 29 січня 2021 року, яким повідомлено про відсутність підстав для здійснення перерахунку у зв’язку з відсутністю відомостей, що надійшли від ПФУ про дату встановлення пенсії за віком, пенсії по інвалідності або дати досягнення віку, встановленого статтею 26 Закону №1058.

Отже, інформацію, подану самим ФОПом, податківці залишили поза увагою. Їм було потрібне підтвердження від ПФУ, навіть щодо пенсійного віку (а не факту призначення пенсії).

Проте ситуація ускладнилась, адже хоча цей ФОП і є громадянином України, він має пенсійне посвідчення, видане Литовською Республікою. Так буває, і з огляду на те, що українці все більше працюють за кордоном, такі ситуації надалі не будуть поодинокими. 

 

Пенсія може бути від іншої держави 

Нагадаємо, що 27.09.1994 р. між Урядом України і Урядом Литовської Республіки укладено Угоду про співробітництво в галузі пенсійного забезпечення (Угоду ратифіковано і вона набрала чинності – 01.09.1995 р.) (далі – Угода).

Вже 23.04.2001 року Сторони уклали Договір між Україною та Литовською Республікою про соціальне забезпечення (дата ратифікації Україною – 10.01.2002 р., дата набрання чинності для України – 08.02.2002 р.) (далі – Договір).

При цьому, відповідно до статті 34 Договору з часу набрання чинності цим Договором припиняє чинність Угода між Урядом України і Урядом Литовської Республіки про співробітництво в галузі пенсійного забезпечення, яка підписана 27.09.94 р. у Вільнюсі, однак права осіб, що набуті відповідно до цієї Угоди, зберігаються.

Відповідно до статті 4 цієї Угоди Договірні Сторони надають на своїй території постійно проживаючим громадянам іншої Договірної Сторони однакові права зі своїми громадянами в галузі пенсійного забезпечення. Відповідно до частини другої статті 6 (Частина ІІ) Договору, якщо особа працює за наймом або самостійно займається трудовою діяльністю одночасно на території обох  Сторін, то до такої особи застосовується законодавство тієї Сторони, на території якої вона проживає.

Частиною другою статті 14 Договору установлено, якщо законодавство однієї Сторони право на пенсію ставить у залежність від певного періоду державного соціального страхування безпосередньо перед настанням страхового випадку, то умова вважається  виконаною, якщо відповідна особа на цей період була застрахована відповідно до законодавства іншої Сторони.

Згідно зі статтею 14 Угоди необхідні для пенсійного забезпечення документи, які були видані на території однієї Договірної Сторони, є дійсними на території іншої Договірної Сторони без легалізації.

 

Органи ДПС прив’язують пільгу до пенсії виключно від ПФУ 

ДПС посилається на те, що в інтегрованій картці платника-позивача обліковується нарахування єдиного внеску за лютий 2018 року - січень 2021 року у розмірі мінімального страхового внеску за кожен місяць, оскільки позивач не отримує виплати відповідно до Закону № 1058, а тому не має права на звільнення від сплати ЄСВ.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464 платниками єдиного внеску є фізичні особи - підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування.

При цьому такі особи звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Втім, такою була редакція цієї норми станом на 01.01.2017 р. 

З 01 січня 2018 року ФОПи-спрощенці звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058 та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Отже, починаючи з 2018 року від сплати за себе єдиного внеску звільняються фізичні особи - підприємці, у т. ч. ті, які обрали спрощену систему оподаткування, за наявності двох обов’язкових умов: 

Умова 1 - є пенсіонерами за віком або інвалідами; 

Умова 2 - отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

І пенсійний вік, і пенсію, як вважають податківці, згідно з цією нормою має визначати Закон № 1058. Пенсії, які призначені іншими країнами, а не ПФУ, під цю пільгу не підпадають. Отже, підстав для перерахувань податкові органи не побачили.

Але у ч. 4 ст. 2 Закону № 1058 згадується про те, що питання участі іноземців і осіб без громадянства в системі пенсійного забезпечення в Україні та участі громадян України в іноземних пенсійних системах регулюються відповідно цим Законом, іншими законами з питань пенсійного забезпечення та міжнародними договорами, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України.

Тому не врахувати Угоду між Урядом Литовської Республіки та Урядом України під час встановлення інформації щодо досягнення пенсійного віку та отримання пенсії з метою звільнення від сплати ЄСВ податкові органи не можуть. Адже це призведе до порушення прав особи, яка є пенсіонером, але отримує пенсійне забезпечення іншої країни.

Проте, як не дивно, але суди першої та апеляційної інстанції стали на бік податківців.

Зокрема, суди наголосили, що пенсіонер-ФОП дійсно досяг пенсійного віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058, проте пенсію відповідно до цього Закону або іншого законодавства України не отримує.

Натомість отримує пенсію за віком, на підтвердження цього факту надає пенсійне посвідчення від 21 травня 2012 року, видане Управлінням державного фонду соціального страхування Вільнюського відділення у Литовській республіці.

На думку судів, для звільнення від сплати ЄСВ за себе ФОПа-пенсіонера на спрощеній системі оподаткування необхідним є факт досягнення пенсійного віку та отримання пенсійних виплат за саме за Законом № 1058, тобто така особа має бути обов’язково пенсіонером з пенсійним посвідченням, виданим саме правлінням ПФУ, та з пенсійними виплатами на території України.

 

ВС: пільгу з ЄСВ має пенсіонер безвідносно до держави, яка цю пенсію платить!

ВС категорично не погодився з висновками попередніх судів та зі своєї сторони наголосив, що приписи ч. 4 ст. 4 Закону № 2464 не визначають такої обов’язкової умови, як призначення пенсії виключно за законодавством України. Крім того, міжнародні договори, зокрема Угода і Договір, укладені між Урядом України та Урядом Литовської Республіки, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України, а пріоритет норм міжнародного договору над нормами чинного законодавства України передбачений нормами Закону № 1058, Основ законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Звільнення від сплати ЕСВ за себе передбачене для всіх ФОПів, які є пенсіонерами за віком або отримують пенсію, незалежно від того, на підставі якого законодавства особа набула статусу пенсіонера, чи то за нормами законодавства України, чи то законодавства іншої країни.   

Пенсіонеру-ФОПу призначено пенсію за віком, що підтверджено пенсійним посвідченням, виданим Вільнюським відділенням управління державного фонду соціального страхування 21 травня 2012 року, з отриманням пенсій за правилами законодавства Литовської Республіки. Таким чином, немає жодних перешкод у застосуванні пільги з ЄСВ таким ФОПом-пенсіонером за себе.

Наостанок наголосимо, що ВС надав тлумачення ч. 4 ст. 4 Закону № 2464 в цілому

Отже, звільняються від сплати за себе єдиного внеску особи, які досягли пенсійного віку або отримують пенсію за віком від іншої держави, також: 

  • особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності;
  • члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»