• Посилання скопійовано

Під час винесення рішення ВС звертає увагу на обставини оформлення первинки

За позицією ВС, оцінка правовідносин позивача та його контрагентів потребує ретельної перевірки обставин їх виконання. Установлення наведених обставин є необхідним для перевірки того, чи відображає надана платником первинка реальні факти госпдіяльності

Під час винесення рішення ВС звертає увагу на обставини оформлення первинки

ДПСУ зазначає, що Верховним Судом у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду підтримано позицію контролюючого органу про те, що реальність господарських операцій, проведених позивачем – суб’єктом господарювання із контрагентами, не підтверджується належним чином оформленими первинними документами.

На думку Верховного Суду, оцінка правовідносин позивача та його контрагентів у цьому випадку потребує ретельної перевірки обставин їх виконання. Установлення наведених обставин є необхідним для перевірки того, чи відображають надані платником первинні документи реальні факти господарської діяльності за спірними правочинами та чи є обґрунтованими доводи податкового органу, покладені в основу оскаржуваного податкового повідомлення-рішення.

Не перевірено судами й фактичний альтернативний рух активу в порівнянні із задекларованим.

Не досліджено судовими інстанціями і технічну можливість контрагентів платника виконати спірні поставки з урахуванням їх фактичних господарських ресурсів, понесення ними витрат, пов’язаних з реальним здійсненням господарської діяльності (на оренду приміщення, оплату комунальних платежів та електроенергії, виплату заробітної плати тощо).

Таким чином, постановою Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 26 січня 2024 року у справі № 420/23018/21  касаційну скаргу Головного управління ДПС в Одеській області задоволено частково, а рішення Одеського окружного адміністративного суду від 28 червня 2022 року та постанову П’ятого апеляційного адміністративного суду від 06 жовтня 2022 року скасовано, а справу спрямовано на новий розгляд до суду першої інстанції.

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»