• Посилання скопійовано

Нардепи планують напрацювати зміни до ПКУ задля врахування позитивної судової практики

У ВРУ опрацьовується законопроєкт, спрямований на узгодження норм податкового законодавства зі змінами в окремих нормативно-правових актах, а також врахування позитивної (на користь платника податків) судової практики

Нардепи планують напрацювати зміни до ПКУ задля врахування позитивної судової практики

У Верховній Раді опрацьовується законопроєкт, спрямований на узгодження норм податкового законодавства зі змінами в окремих нормативно-правових актах, а також врахування позитивної (на користь платника податків) судової практики. Такий підхід дасть можливість не множити бюрократичні процедури.

Про це розповіла народна депутатка, членкиня Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Вікторія Кінзбурська, яка є однією з ініціаторок цього документа.

«Попри те, що у нас є усталена судова практика на користь суб’єкта господарювання, чинне законодавство передбачало, що платник податку все ж повинен звертатись до суду для захисту порушеного права. Вказане створювало перешкоди для бізнесу та навантажувало місцеві суди, адже аналогічних спорів, щодо яких Верховний Суд вже сформував правову позицію, доволі багато. Відповідно, має бути норма, щоб всі аналогічні питання вирішувались контролюючим органом саме таким чином, як постановив раніше суд касаційної інстанції, що позбавить бізнес необхідності щоразу звертатись до суду», - зазначила парламентарка.

Також, за її словами, у цьому законопроєкті передбачається право ухвалення органами місцевого самоврядування рішення про встановлення пільг бізнесу на територіях, де оголошена обов’язкова евакуація.

«Зараз Податковий кодекс встановлює, що на територіях, де ведуться активні бойові дії, суб’єкти господарювання звільнені від сплати податку на землю і податку на нерухоме майно. Водночас визначення територій до категорії активних бойових дій мають право подавати органи військово-цивільної адміністрації відповідним зверненням до Мінрегіону, а той, своєю чергою, вже розглядає можливість внесення території до відповідного переліку. Проте, якщо фактично ситуація зміниться й буде оголошено обов’язкову евакуацію, то суб’єкти господарювання вже матимуть автоматичне право на ці пільги. Нам потрібне спрощення цієї процедури», - наголосила народна депутатка.

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»