• Посилання скопійовано

Чи передбачено пеню у разі самостійного виправлення помилок у податковій декларації?

У разі якщо в майбутніх податкових періодах (з урахуванням термінів давності) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, розрахунку (крім митної декларації або обмежень, встановлених ПКУ), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою, що діє на момент подання уточнюючого розрахунку. Про це розповіли у спеціалізованій державній податковій інспекції по роботі з великими платниками податків у м. Луганську.

Крім того, у податковій роз’яснили, що платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо відповідні уточнені показники він зазначає у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки було самостійно виявлено.

Платник податків, який до початку перевірки контролюючим органом самостійно виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, зобов’язаний:

-- або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати і штраф у розмірі 3% такої суми;

-- або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, яка подається за податковий період, наступний за періодом, в якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання, збільшену на суму штрафу у розмірі 5% від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов’язання з цього податку.

Згідно з підпунктом 129.1.2 п. 129.1 ст.129 ПКУ пеня нараховується, зокрема, в день настання терміну погашення податкового зобов’язання, нарахованого платником податків у разі виявлення його заниження (у т. ч. за період адміністративного та/або судового оскарження).

Пеня, визначена підпунктом 129.1.2 п. 129.1 ст. 129 ПКУ, нараховується з розрахунку 120% річних облікової ставки Національного банку України, що діє на день заниження.

Нарахування пені закінчується в день зарахування коштів на відповідний рахунок Державного казначейства України та/або в інших випадках погашення податкового боргу та/або грошових зобов’язань.

У разі самостійного виявлення платником податків заниження суми податкового зобов’язання пеня нараховується на суму заниження і за весь період заниження (з дня настання терміну погашення податкового зобов’язання відповідно до п. 57.1 ст. 57 ПКУ за податковою декларацією, за якою виявлено заниження податкових зобов’язань, і за весь період до дня фактичної сплати (включно) суми заниженого податкового зобов’язання) з розрахунку 120% річних облікової ставки Нацбанку України, що діє на день заниження.

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»