• Посилання скопійовано

Розлучитися буде у 10 разів дорожче

Нова хвиля підвищення ставок судового збору не за горами.

8 лютого відбулося засідання комітету Верховної Ради з правосуддя, на якому було рекомендовано ухвалити у першому читанні законопроект, яким пропонується підняти ставки нещодавно запровадженого судового збору щодо окремих категорій справ.

Законопроект передбачає, що судовий збір лише за подання позовної заяви про розірвання шлюбу буде збільшено у 10 разів (з 107,3 грн до 1073 грн). Крім того, особи, стосовно яких винесено обвинувальний вирок, з цього приводу сплачуватимуть ще і судовий збір у розмірі 1073 грн. А особи, стосовно яких винесено постанову про адміністративне стягнення, ? близько 32 грн. Законопроект передбачає підвищення й інших ставок судового збору.

Суть цього збору є простою — він сплачується за подання заяв і скарг до суду, а також за видачу судами різних документів. Іншими словами, перспектива запровадження судового збору з самого початку означала, що обстоювання своїх прав у суді стане для громадян набагато дорожчою.

Адже, крім сплати податків, що ідуть, зокрема, і на фінансування судів, громадяни змушені будуть платити (і неодноразово) ще і за свій безпосередній контакт з судовими органами.

В уряді новий збір подано як такий, що має благу мету, — істотно поліпшити фінансове та матеріальне забезпечення судів і тим самим підвищити якість та умови роботи суддів.

 

Рубрика: Право і відповідальність/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»