• Посилання скопійовано

Як використати облікові регістри для перевірки ПДВ-декларації: «7 хвилин» з Іриною Зубрицькою

Сьогодні поговоримо, як швидко та ефективно перевірити декларацію з ПДВ, використовуючи при цьому облікові регістри та наші дані обліку



Перш за все ми, звичайно, використовуємо і звертаємося до аналізу рахунку 641 "Розрахунки з податку на додану вартість".

Зазвичай, кредитовий оборот за цим рахунком повинен відповідати нарахованому нами податку або зобов’язанню. Хоча він, звичайно, може і не відповідати. Але тоді ми аналізуємо, з яких причин - об’єктивних чи суб’єктивних. Це відповідає нашим нормативним документам чи ми просто помились?

Реалізаційне ПДВ, зазвичай, ми перевіряємо, використовуючи обороти за рахунками реалізації, рахунок 70 та рахунок 712. Звичайно, враховуючи при цьому аванси, отримані від покупців на початок періоду, та аванси, отримані від покупців на кінець періоду.

На слайді ви бачите формулу, яка демонструє, як можна перевірити реалізаційне податкове зобов’язання. Це 1/6 обороту за рахунками 70 (712) з коригуванням на сальдо на початок та на кінець періоду за рахунком 681 (отримані аванси).

Відповідно ця формула дає нам підстави перевірити залишок на кінець періоду за рахунком 681 (отримані аванси) і порівняти ці залишки з рахунком 643 (податкове зобов’язання). В розрізі контрагентів і договорів ці залишки повинні відповідати 1/6 за рахунком 6431 за відповідний період і на кінець відповідного періоду.

Але перш ніж застосовувати формулу щодо реалізаційного податку/зобов’язання, ми повинні перевірити, чи коректно закриті залишки за авансовими рахунками, чи закриті вони взагалі. Для цього ми використовуємо такий звіт, як Аналіз субконто в розрізі контрагентів та угод. Він дозволяє дуже швидко та ефективно порівняти залишки за різними рахунками за одним контрагентом та угодою і побачити, чи закрилися аванси в розрізі контрагентів та угод, як вони закрились і чи є залишки на кінець періоду коректними.

Окрім того, ми з вами використовуємо спеціалізовані звіти. Такі звіти, як перевірка суми зобов’язань за ПДВ при відповідних налаштуваннях можуть допомогти нам виявити багато неузгоджень та помилок. Зокрема, якщо ми налаштуємо цей звіт відповідним чином, ми отримаємо таблицю, яка дає нам дані розходжень між обліком, обліковими документами та документами податкового обліку, податковими накладними.

Аналіз цих розходжень в розрізі контрагентів, в розрізі договорів, в розрізі напрямків діяльності дає нам можливість проаналізувати та виявити невідповідності, помилки, неузгодженості. І проаналізувати нараховане нами податкове зобов’язання та відображене в декларації з ПДВ.

 

Важливі висновки

1. Здійснюються перевірки відповідності показників декларації аналізу рахунку 6412.

2. Реалізаційний ПДВ перевіряється по рахунках реалізації. Перевіряємо, чи закриті залишки по авансових рахунках і чи закриті вони взагалі (на підставі аналізу субконто). 

3. Крім того, використовується спеціалізований звіт, такий як звіт перевірки суми зобов'язань за ПДВ.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»