• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 29 березня – 3 квітня

Подальше посилення карантинних обмеженнях у регіонах (а Київ з 5 квітня взагалі на повному локдауні); як отримати чергові 8000 грн «карантинної» допомоги для бізнесу (прийнято закон); чергове оновлення плану-графіка перевірок на 2021 рік; старт подання єдиної звітності з ПДФО та ЄСВ; зміни у порядку індексації зарплати та інших доходів і ще 17 новацій та подій, які чекають бухгалтерів у квітні

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 29 березня – 3 квітня

У «червоній» зоні карантину – вже 10 областей та Київ
За даними МОЗ, станом на 4 квітня:

  • у «червоній» зоні карантину надалі знаходяться Київ та 10 областей: Житомирська, Закарпатська, Івано-Франківська, Київська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Чернівецька і Чернігівська. Зверніть увагу: Кабмін уточнив, де саме потрібно обов’язково носити маски;
  • «помаранчевими» зонами залишаються Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Кіровоградська, Луганська, Полтавська, Рівненська, Тернопільська, Харківська, Хмельницька та Черкаська області;
  • єдиним регіоном «жовтої» зони залишається Херсонська область.

Водночас у деяких регіонах місцева влада посилила карантин. А саме – Львівська, Полтавська, Вінницька область та Запоріжжя.

Також повний локдаун запроваджується у Києві: з 5 квітня і, як мінімум, до 16 квітня. З цієї дати закриють садки та школи. Весь громадський транспорт (і наземний, і метро) працюватиме за спеціальними перепустками. Усі подробиці обмежень читайте тут, тут, а про роботу метро – ось тут.

 

Весняні 8000 грн «карантинної» допомоги для бізнесу: прийнято закон!
30 березня ВРУ ухвалила в цілому президентський законопроєкт №5300 «Про надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

За ним допомога застрахованим особам надаватиметься у 2021 році одноразово за рахунок коштів:

  • Державного бюджету України – у розмірі 8000 грн;
  • місцевого бюджету – у розмірі, визначеному рішенням органу місцевого самоврядування.

За словами Шмигаля, ФОПи та працівники зможуть подавати заяви на отримання компенсації за карантин на початку квітня. Порядок буде розроблено протягом тижня.

Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування. 2 квітня він відправлений на підпис Президентові, тож наразі очікуємо.

Про те, хто отримає карантинну допомогу; якими є умови її надання; куди та коли подати заяву – дивіться і слухайте Тимура Алієва у черговому випуску «7 хвилин».

 

Ще три закони, прийняті ВРУ 30 березня

  1. «Нульове декларування» від Зеленського. У І читанні прийнято законопроєкти №5153, №5155 та №5156 щодо запровадження добровільного декларування та сплати одноразового збору до бюджету. Ними запропоновано проведення одноразового добровільного декларування активів фізичних осіб, які були отримані з ухиленням від оподаткування.
  2. За недопуск ДСНС до перевірок з пожежної безпеки – адмінштраф. ВРУ прийняла у ІІ читанні законопроєкт №3931. За ним створення перешкод для перевірок ДСНС тягне за собою накладення штрафу від 100 до 200 н.м.д.г. (від 1700 до 3400 грн). За повторні дії протягом року – від 200 до 300 н.м.д.г. (від 3400 до 5100 грн).
  3. Цифрові паспорти стали повними аналогами звичайних. Нардепи у другому читанні ухвалили законопроєкт №4355 «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус». Тож з 23 серпня 2021 року біометричний паспорт та ID-картка в «Дії» на законодавчому рівні стануть повним аналогом паперового та пластикового. Більше подробиць тут.

 

До уваги роботодавців! Вже розпочалося подання єдиної звітності
ДПСУ наголосила, що з 1 квітня 2021 року платники податків щокварталу, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу, мають подавати об’єднану звітність з ПДФО та ЄСВ.

Перше подання єдиної звітності роботодавцями та податковими агентами завершується 11 травня.

Електронні формати єдиної звітності вже доступні в Електронному кабінеті та оновленому «Єдиному вікні». А про всі нюанси подання цієї звітності  читайте в аналітиці від редакції.

 

Коли фізособам-«єдинникам» вперше зазначати дані про ЄСВ у єдиній звітності?
Нагадаємо, що Мінфін наказом від 09.12.2020 р. №752 виклав у нових редакціях форми декларації платника єдиного податку - фізичної особи – підприємця та декларації платника єдиного податку четвертої групи. Отже, ФОП 3-ї групи, для яких встановлено  квартальний звітний період з єдиного податку, починаючи з І кварталу 2021 року одночасно звітують. А решта ФОП-«єдинників» звітуватимуть за новою формою вже за наслідками 2021 року (у 2022 році). Про особливості складання квартального звіту для ФОП 3-ї групи читайте у нашій статті.

ДПС зауважує: фізособи-«єдинники» І та ІІ груп вперше подають до ДПС додаток 1 у складі Декларації за 2021 рік, а фізособи-«єдинники» ІІІ групи – за IV квартал 2021 року.

 

З 2 квітня діє оновлений порядок індексації зарплати та інших доходів
Постановою від 31.03.2021 р. №278 Кабмін вніс зміни до Порядку проведення індексації доходів населення.

Зокрема, до Порядку включили норми щодо правил індексації аліментів у твердій сумі та нарахування індексації при підвищенні окладів не з 1 числа місяця. Докладніше про усі новації читайте в аналітиці від редакції.

Постанову опубліковано в «Урядовому кур'єрі» №63 від 02.04.2021 р. Відповідно зміни до Порядку запрацювали з 2 квітня.

 

Які ще зміни та події чекають у квітні?
Крім вищезазначених змін, у квітні нас також чекають:

  • подання за новими формами декларації з ПДВ, податку на прибуток та акцизного податку;
  • останній день сплати ЄСВ для ФОПів за I квартал 2021 року (19 квітня);
  • оперативний облік ДПС сплачених податків та ЄСВ по-новому (з 5 квітня);
  • зміни до правил проведення трудових перевірок (з 27 квітня);
  • граничний термін подання фінзвітності за I квартал до Держстату (28 квітня);
  • нові довідники податкових пільг тощо.

Про усе це і не тільки читайте у статті від редакції.

А щоб не пропустити нічого важливого за минулий місяць, радимо ознайомитися з добіркою найцікавіших матеріалів березня – ось тут.

 

ДПС знову оновила план-графік перевірок на 2021 рік
Станом на 29.03.2021 р. оновлено три розділи плану-графіка (крім перевірок фізосіб). За ними, у 2021 році податківці планують провести 4362 податкові перевірки юросіб та 357 перевірок з питань ПДФО, ВЗ та ЄСВ.

Нагадаємо, що за Законом №466 у зв'язку з карантином внесення змін до плану-графіка на поточний рік допускається не частіше одного разу в першому та одного разу в другому кварталі такого року (крім випадків, коли зміни пов'язані із змінами найменування платника податків, що вже був включений до плану-графіка, та/або виправлення технічних помилок).

У лютневому оновленні кількість перевірок не змінювалася, якщо порівнювати з первинним варіантом графіку. Тобто факт оновлення був, але чому саме це було зроблено – невідомо. Наразі ж ДПС змінила кількість перевірок та скоріш за все вважає це оновлення єдиним у І кварталі.

 

Що ще нового у ДПС?

  1. Декларацію з прибутку знову планують оновити. На офіційному порталі ДПСУ оприлюднено проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств». Що саме планують змінити – читайте тут.
  2. ДПС готує новий порядок розстрочення податкового боргу. Відповідний проєкт наказу Мінфіну оприлюднено на сайті ДПСУ. Завантажити новий Порядок можна тут. Проєктом наказу визначаються підстави для надання розстрочення (відстрочення); механізм ініціювання надання розстрочення (відстрочення) шляхом подання заяви; оформлення податковими органами результатів розгляду такої заяви; уповноважені податкові органи на прийняття таких рішень; порядок прийняття рішення та його реєстрації тощо.
  3. Як перевірити своїх бізнес-партнерів на доброчесність? Податківці навели перелік своїх сервісів, за допомогою яких можна перевірити бізнес-партнерів, та надали рекомендації, яким чином можна застрахувати себе від несподіванок в роботі.

 

Правила нарахування лікарняних можуть змінитись
Мінсоцполітики опублікувало законопроєкт, який передбачає:

  • збільшення частини лікарняних, які мають бути оплачені за рахунок роботодавця,
  • збільшення необхідного трудового стажу для отримання 100% допомоги,
  • ще кілька новацій, пов’язаних з використанням електронного листка непрацездатності.

Якщо законопроєкт буде прийнято, то він набере чинності з 1 серпня 2021 року (крім змін до розміру допомоги залежно від страхового стажу працівника).

 

Видавати листки непрацездатності будуть по-новому
Уряд ухвалив постанову, якою пропонується оновити алгоритм видачі листків непрацездатності для електронізації послуги «е-лікарняний».

«Запуск е-лікарняних допоможе мінімізувати корупційні ризики видачі необґрунтованих лікарняних, значно пришвидшить отримання страхових виплат громадянами та зменшить навантаження на лікарів», – прокоментував міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

 

Інші новини

  1. Уряд підкоригував порядок функціонування єдиного рахунка. Постановою від 31.03.2021 р. № 290 Кабмін вніс зміни до Порядку функціонування єдиного рахунка та виконання норм статті 35-1 Податкового кодексу України центральними органами виконавчої влади. Що саме змінилося – читайте у новині.
  2. Замість ПДФО, ВЗ та ЄСВ – об'єднаний податок. За словами Д. Гетманцева, у 2022 році в Україні будуть всі законодавчі підстави для комплексної детінізації економіки. Також Комітет ВР розробив законопроєкт щодо поступового зниження навантаження на фонд оплати праці та об’єднання ЄСВ, ПДФО та військового збору в єдиний податок.
  3. Якою буде мінзарплата у 2022 році: розпочато переговори Уряду та профспілок. Згідно з попередніми прогнозними макроекономічними показниками, наданими Мінекономіки, обрахунок мінімальної заробітної плати на 2022 рік здійснюється на рівні 6500 грн та 6700 грн.
  4. Паспорти вакцинації – якими будуть і хто зможе отримати? МОЗ спільно з Мінцифрою перебувають на фінальній стадії розробки паспорта вакцинації для українців. Докладніше тут.

Мрія кожного бухгалтера ― розібратися з об'єднаною зарплатною звітністю та подати її ВПЕРШЕ і БЕЗ помилок! Зокрема, зрозуміти, як саме показати перехідні відпускні, лікарняні, декретні в Додатку 1 та якими є особливості їх відображення в додатку 4 ДФ.

Якщо ви також хочете правильно заповнити нову ПДВ-декларацію та отримати практичні рекомендації щодо розблокування ПН, то приєднуйтесь 13 квітня на БЕЗКОШТОВНУ online-конференцію «Головні звіти квітня»!

Три ТОП-лектори Тетяна Мойсеєнко, Вікторія Величко і Мар'яна Кавин детально розкажуть про всі нововведення щодо ПДВ, зарплати та ЄСВ у ФОПів!

А сьогодні ви ще встигаєте приєднатися до БЕЗКОШТОВНОГО майстер-класу «Зарплата-2021 і нова звітність», де дізнаєтесь, як заповнити додатки Д1 та Д5 об’єднаної звітності.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»