• Посилання скопійовано

Запис у трудову книжку мобілізованому працівнику: позиція ПФУ

Нещодавно ми коментували лист Мінсоцполітики від 04.04.2018 р. №156/0/22-18 щодо відсутності потреби внесення запису у трудову книжку, якщо працівника мобілізовано. Розглянемо тепер позицію ПФУ з цього приводу

Запис у трудову книжку мобілізованому працівнику: позиція ПФУ

Коментар до листа ПФУ від 02.05.2018 р. № 15202/02-72

Трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника відповідно до частини першої ст. 48 КЗпП.

Звісно, що період мобілізації працівника згідно зі ст. 119 КЗпП – це теж факт з історії трудової діяльності. Адже за таким мобілізованим зберігається місце роботи і посада (принаймні, інших роз’яснень від Мінсоцполітики ще не було).

Але все ж таки документом для підтвердження проходження військової служби є військовий квиток. Тому фахівці Мінсоцполітики акцентують увагу на тому, що не потрібно плутати військову службу з періодом перебування у трудових відносинах.  Оскільки це фіксується в різних документах. 

На думку Мінсоцполітики, відомості у випадку мобілізації працівника чи призову на строкову військову службу під час перебування у трудових відносинах до трудової книжки заносити не потрібно. Докладніше про це читайте тут>>

Але ми не зупинилися й створили запит до Пенсійного фонду.

 

Що говорить ПФУ?  

Запитання до Пенсійного фонду було таким: «Чи вплине на страховий стаж для призначення пенсії на пільгових умовах, якщо не  внесено запис у трудову книжку працівника про період служби під час проведення АТО?»

Усе про зарплату і кадри
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

ПФУ підтвердило, що не потрібно заносити до трудової книжки  відомості у випадку мобілізації працівника чи призову на строкову військову службу під час перебування у трудових відносинах. І це не вплине на страховий стаж для призначення пенсії на пільгових умовах.

ПФУ нагадало, що при призначенні пенсії органи ПФУ обчислюють страховий стаж відповідно до ст. 24 Закону № 1058.

Якщо за період з 01.07.2000 р. по 31.12.2016 р. в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відсутні відомості, необхідні для обчислення страхового стажу військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), поліцейським, особам рядового і начальницького складу відповідно до цього Закону страховий стаж обчислюється на підставі довідки про проходження військової служби та про сплачені суми страхових внесків. Це впливає з абзацу другого частини другої ст. 24 Закону №1058.

При обчисленні стажу, що дає право на пенсію за віком  на пільгових умовах, органи ПФУ керуються ст. 24 Закону №1058 та ст. 8 Закону № 2011. Ними передбачено, що час проходження військової служби під час проведення АТО зараховується до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, якщо на момент призову на військову службу в особливий період, особа працювала за професією або займала посаду, що дає право на призначення  пенсії за віком на пільгових умовах.

Час проходження військової служби під час проведення АТО, який зараховується до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, не повинен перевищувати наявного стажу роботи, що дає право за віком на пільгових умовах. 

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»