• Посилання скопійовано

Увага! Змінився класифікатор професій ДК 003:2010

Зміни затверджено наказом Мінекономрозвитку від 15.02.2019 р. №259 і відразу ж вони набрали чинності. А роботодавцям доведеться їх проаналізувати і за необхідності внести зміни до штатного розпису та трудових книжок працівників

Увага! Змінився класифікатор професій ДК 003:2010

Коментар до наказу Мінекономрозвитку від 15.02.2019 р. №259

В Класифікаторі відбулись зміни щодо професійних назв певних робіт та найменувань професійних угруповань. Розглянемо їх далі.

 

Зміни до того, що вже було

Такі зміни було внесено до розділу 5 «Класифікація професій». Та стосуються вони держслужбовців. Зокрема, завдяки їм професіонали державної служби (код КП 2419.3) будуть найменуватися як професіонали державної служби та місцевого самоврядування, а професіонали кримінально-виконавчої служби (код КП 2424) – професіонали у сфері виконання кримінальних покарань (пенітенціарна система, пробація тощо).

Та, звісно, це далеко не все. Адже кілька сторінок нового наказу присвячені змінам у назвах робіт, які вже раніше існували в різних галузях економіки. Це зміни щодо назв робіт працівників місцевих рад, закладів охорони здоров’я, навчальних закладів тощо.

Часто зміна назви роботи має косметичний характер, але навіть така «дрібничка» може призвести до змін у штатному розписі та у трудовій книжці працівника (докладніше про це далі).

 

Скасування колишніх назв робіт

В додатку А  та Б скасовано ряд професійних назв робіт, а саме:

  1. Головний державний експерт з умов праці України (код КП 1229.1);
  2. Головний державний експерт з умов праці (код КП 1229.3);
  3. Головний фахівець (пенітенціарна система) (код КП 1231);
  4. Завідувач машинописного бюро (код КП 1239);
  5. Інспектор державний (код КП 3449). Хоч насправді ця посада отримала новий код КП – 2419.3.

Як бачимо, це стосується державних структур, а не приватних, тож на цьому етапі можемо видихнути з полегшенням.

 

Нові назви робіт

Було внесено ряд нових назв робіт, які необхідні у зв’язку із сьогоденними потребами та з сучасним розвитком та появою нових робіт.

Так, з'явилися назви лікаря-хірурга пластичного, кар’єрного радника, медичного директора і аранжувальника тощо.

 

Приведення у відповідність кадрової документації

Раніше ми вже надавали рекомендації щодо того, як користуватись Класифікатором професій. Тому зараз наголосимо на кількох моментах:

1. КП є джерелом інформації, яку слід використовувати, складаючи штатний розпис. Можна сперечатись з Держпраці. Проте, хто не бажає мати проблем при перевірках, краще дотримуватись «золотого» правила: назви посад мають відповідати професійним назвам робіт у КП.

Усе про зарплату і кадри
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

2. Чи повинні назви посад і робіт співпадати до літери? Не завжди. Наприклад, у додатку В Класифікатора містяться похідні слова, які можна додавати до назв робіт. Вони не призводять до зміни коду роботи, але дозволяють уточнити назву посади відповідно до робіт, які виконуватиме працівник, його ієрархії на підприємстві.

3. Ще одним уточненням може бути додавання до назви роботи її характеристики та/або місця виконання. Наприклад, «охоронник магазину №5».

4. Окрему увагу слід приділити тій частині назви роботи, яка знаходиться у дужках. Іноді це ключова характеристика професійної назви роботи, яку не можна скорочувати (приклад – «бухгалтер (з дипломом магістра)»). А іноді в тих дужках через кому наводяться різні варіанти назви роботи. В цьому випадку треба обрати лише один потрібний варіант, а решта виключити.

А тепер повернемось до змін. Деякі з них змін у штатному розписі не потребують. Натомість інші потребують, але не призведуть до змін у трудовій книжці. Ще в інших випадках доведеться вносити зміни у обидва документи.

Наприклад, якщо певні назви робіт скасували, але у вас в штатному розписі їх не було, то це не призведе до змін у вашій документації.

Або ще випадок: була назва роботи «актор (театру, кіно та ін.)», а стала «актор (артист) театру, кіно та ін.». Скажімо, йдеться про актора театру. Саме такою була назва його посади до цього, такою вона може бути і надалі.

Якщо у певної роботи назва не змінюється, але їй присвоєно новий код КП, до штатного розпису доведеться внести зміну (адже там цей код зазначається), а ось у трудову книжку – ні (бо в ній зазначається лише назва посади, без коду).

Якщо назва роботи дійсно змінилась або з'явилась нова спеціальна назва, якої не було раніше, зміни доведеться внести і до штатного розпису, і до трудової книжки.

 

Провести зміни потрібно з 15.02.2019 року – дати набрання чинності наказом про зміну Класифікатора професій. На цю дату слід видати наказ про внесення змін до штатного розпису і трудових книжок працівників, у зв’язку зі змінами, що відбулися в Класифікаторі професій

 

З наказом в обов’язковому порядку ознайомлюють  працівників. На підставі наказу потрібно внести зміни в обидва зазначені документи.

Порядок складання штатного розпису і внесення до нього змін ми наводили тут.

Як виправити (змінити) запис у трудовій книжці, - читайте тут.

За обома посиланнями є не лише роз’яснення, а й приклади. Тож, сподіваємось, вони стануть у нагоді усім роботодавцям.  І не забудьте, що після цього вносяться зміни до особової картки працівника, посадових інструкцій тощо.

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»