• Посилання скопійовано

Чи треба з 5 січня повідомляти ДПС про роботу фізосіб за договором ЦПХ: роз'яснює Держпраці

За роз'ясненням Держпраці, тільки роботодавець – резидент "Дія. Сіті" повідомляє ДПС про залучення фахівця на умовах цивільно-правового договору

Чи треба з 5 січня повідомляти ДПС про роботу фізосіб за договором ЦПХ: роз'яснює Держпраці

Держпрацi в Одеськiй областi нагадує, що Кабінет Міністрів України 28 грудня 2021 прийняв Постанову №1392, якою внесено зміни до «Порядку повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу», затверджено постановою КМУ від 17.06.2015 р. №413.

Прийняття цієї Постанови №413 обумовлено вступом в дію з 1 січня 2022 року Закону від 14.12.2021 р. №1946-ІХ.

Цей Закон запроваджує особливу систему оподаткування для ІТ компаній, що є резидентами Дія Сіті, та створює для них особливий вид працевлаштування.

Змінено назву форми Повідомлення. Тепер вона називається «Повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту».

Нова форма Повідомлення передбачає чотири категорії працівників, про яких надсилають Повідомлення:

  • 1 – наймані працівники за основним місцем роботи;
  • 2 – працівники за сумісництвом (раніше їх позначали як працівників без трудової  книжки);
  • 3 – гіг-спеціалісти за гіг-контрактом;
  • 4 – працівники на підставі цивільно-правових договорів.

Зобов’язання подавати Повідомлення встановлені:

  • ч. 4 ст. 24 КЗпП– «працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом… та повідомлення ДПС про прийняття працівника на роботу…»;
  • ч.1 ст. 23 Закону №1946 – «до початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом резидент Дія Сіті повідомляє про укладення гіг-контракту ДПС…».

Таким чином, зобов’язані повідомляти ДПС про прийняття на роботу роботодавці:

  • підприємство, установа, організація незалежно від форми власності та підпорядкування;
  • фізична особа, що використовує найману працю (ФОП-роботодавець);
  • резидент Дія Сіті.

Порядком №413 установлено, що «повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту подається… до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором та/або до початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом резидента Дія Сіті …».

 

Про кого повідомляти

Роботодавець – підприємство, установа, організація, фізична особа – підприємець – у разі прийняття працівника на умовах трудового договору;

  • про прийняття на основне місце (категорія 1 у формі Повідомлення);
  • про прийняття за сумісництвом — зовнішнім або внутрішнім (категорія 2 у формі Повідомлення).

Роботодавець – резидент Дія Сіті – повідомляє ДПС про укладення гіг-контракту (категорія 3 у формі Повідомлення) чи у разі залучення фахівця на умовах цивільно-правового договору (категорія 4 у формі Повідомлення).

Інформація, що міститься у повідомленні, вноситься до Реєстру страхувальників та Реєстру застрахованих осіб відповідно до Закону про ЄСВ.

***

Джерело: Держпраці у Одеській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»