• Посилання скопійовано

До уваги «єдинників»! Для переходу з ІІІ кварталу на іншу групу слід подати заяву до 15 червня включно

Хто та як може перейти на іншу групу платників єдиного податку? В яких випадках це є обов’язком? Коли слід подати заяву про такий перехід?

До уваги «єдинників»! Для переходу з ІІІ кварталу на іншу групу слід подати заяву до 15 червня включно

Як перейти на іншу групу за добровільним рішенням?

За пп. 298.1.5 ПКУ за умови дотримання платником єдиного податку вимог, встановлених цим Кодексом для обраної ним групи, такий платник може самостійно перейти на сплату єдиного податку, встановленого для інших груп платників єдиного податку.

 

Нагадаємо умови перебування на І-ІІІ групах єдиного податку

Суб'єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, поділяються на такі групи платників єдиного податку:

1. Перша група – ФОП, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень;

2. Друга група – ФОП, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

  • не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;
  • обсяг доходу не перевищує 5000000 гривень.

Дія цього підпункту не поширюється на ФОП, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005), а також здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Такі ФОП належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для такої групи.

3. Третя група – ФОП, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та юридичні особи суб'єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 7000000 гривень.

Такі обсяги дозволених «єдинникам» доходів встановлені нещодавно, а саме з 2 квітня 2020 року, завдяки змінам, внесеним до ПКУ Законом №540. І на сьогодні податківці вже дійшли висновку, що застосовуватися ці обсяги у 2020 році будуть в цілому, а не пропорційно, як вони наполягали на початку.  Ми про це писали тут.

Наприклад, якщо платник ІІІ групи бажає перейти до ІІ групи з третього кварталу 2020 року, він це зможе зробити, якщо сума доходу за перше півріччя 2020 року не перевищує 5 млн грн.

Зверніть увагу! Для «єдинника» ІІІ групи-платника ПДВ перехід до І або ІІ групи означатиме виконання ще однієї умови – анулювання реєстрації платником ПДВ. Адже «єдинники» І-ІІ груп не можуть бути платниками ПДВ.

Раніше таке анулювання вимагало подання заяви таким «єдинником».

Але з 23.05.2020 р. в п. 184.2 ПКУ з’явилася норма, яка встановлює: якщо до Реєстру платників єдиного податку внесено запис про застосування спрощеної системи оподаткування, що не передбачає сплати ПДВ, анулювання реєстрації проводиться контролюючим органом автоматично за даними Реєстру платників єдиного податку. 

Отже, тепер окремої заяви про анулювання реєстрації платником ПДВ в цьому випадку подавати не потрібно!

 

Як перейти до іншої групи добровільно?

Для цього потрібно подати заяву до контролюючого органу. Строк подання заяви – не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу.

Тобто для добровільного переходу на іншу групу з ІІІ кварталу слід подати заяву до 15 червня включно.

Зауважимо, що з 22 жовтня  2019 року діють нові форми:

 

Коли перехід на іншу групу є обов’язком?

Це визначено  п. 293.8 ПКУ.

Платники єдиного податку І групи, які у календарному кварталі перевищили дозволений їм обсяг доходу, з наступного календарного кварталу переходять до ІІ або ІІІ групи, якщо їм це дозволяє сума річного доходу.

Якщо ж сума доходу не дозволяє перейти навіть до ІІІ групи – відмовляються від застосування спрощеної системи оподаткування.

Такі платники до суми перевищення зобов’язані застосувати ставку єдиного податку 15%.

А заява про перехід або відмову подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу.

Платники єдиного податку ІІ групи, які перевищили у звітному періоді обсяг доходу в наступному звітному кварталі переходять на ставку єдиного податку, визначену для платників єдиного податку ІІІ групи, або відмовляються від застосування спрощеної системи оподаткування.

Такі платники до суми перевищення теж зобов’язані застосувати ставку єдиного податку у розмірі 15%.

Заява також подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за кварталом  перевищення обсягу доходу

Тобто до 20 липня 2020 р. слід подати заяву тим «єдинникам» І або ІІ групи, які перевищили дохід у ІІ кварталі 2020 року.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»