• Посилання скопійовано

Мінцифри презентувало систему Дія.City

За позицією Мінцифри, свобода обирати форму співпраці з ІТ-спеціалістами — золота середина між ФОП та трудовими відносинами

Мінцифри презентувало систему Дія.City

Урядовий портал повідомляє, що податки для ІТ-бізнесу в 5 разів нижчі, захист від неправомірних дій правоохоронних та перевіряючих органів, можливості залучення інвестицій, — такі переваги отримають ІТ-компанії від Дія City.

Дія City — це перш за все абсолютно прозорий правовий режим, який відкриває нові можливості для розвитку продуктових компаній та стартапів в Україні. Про це заявив Віце-прем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров на онлайн-презентації проекту Дія Сіty.

“Українські айтішники — одні з найкращих у світі. Більша частина з них працюють в аутсорсингових компаніях. Я хочу, щоб українці створювали круті продуктові компанії у нашій країні. Я вірю, що завдяки Дія Сіty Україна стане найпотужнішим IT-хабом у світі”, — наголосив Михайло Федоров.

Серед основних переваг Дія City:

  • Безпека ведення бізнесу: без корупційних схем
  • Можливості для венчурного інвестування
  • Віртуальна бізнес-країна з гнучкими умовами
  • STEM-освіта світового рівня в Україні
  • Твоя інтелектуальна власність захищена.

Свобода обирати форму співпраці з ІТ-спеціалістами: золота середина між ФОП та трудовими відносинами

Дія City запроваджує такий правовий режим, у якому буде комфортно працювати усім учасникам ринку. Проект стимулюватиме появу в країні компаній з доходом більше $100 млн. При цьому в кожного учасника ринку буде свобода вибору — режим Дія City чи звичайні умови праці. Участь у Дія City — добровільна.

Заступник Міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков також розповів про переваги, які надає Дія City безпосереднього кожному учаснику ІТ-ринку: компаніям, інвесторам, працівникам та державі: «IT спеціаліст зможе дорожче «продати» свої послуги. З’явиться можливість реалізувати свій стартап в Україні, а не в іншій юрисдикції. Дія City — це свобода вибору. Вступ до Дія City добровільний, якщо компанію не цікавлять умови, створені у проекті, вона може працювати як і раніше. Дія City — це не «замість», це «також».

У рамках спецрежиму Дія City діятимуть такі ставки податків: ПДФО — 5% замість 18%, військовий збір — 1,5%, ЄСВ — 22% від МЗП, податок на виведений капітал — 9% замість податку на прибуток (18%).

Також проект Дія City запроваджує елементи системи загального або ж англійського права. А ще гнучку форму співпраці з ІТ-спеціалістами — GIG-контракти, які гарантуватимуть захист найманих працівників. А це: відпустка, лікарняний, визначена тривалість робочого дня. Фактично айтішники завдяки Дія City отримають фріланс з гарантіями.

Дія City — це драйвер не лише для IT-галузі, а й для всієї української економіки. Одна з основних цілей Мінцифри — збільшити частку українського ІТ-сектору до 10% ВВП (зараз частка становить близько 3,7-4,2%). Зокрема, Дія City забезпечить зростання ІТ-сектору в Україні до 40-50% на рік за рахунок запровадження додаткових стимулів. На сьогодні ця цифра становить 20-30% щороку. Крім того, завдяки Дія City доходи IT-галузі в Україні за 5 років можуть значно збільшитися — з $6 млрд до $16,5 млрд.

Наразі триває активна робота щодо розробки законодавчої бази Дія City. Автори законопроекту №4303 отримали колосальний фідбек від бізнесу. Текст доопрацьованого законопроекту зареєстрований у Верховній Раді. Це компромісний документ, що враховує побажання ІТ-спільноти та кращі положення альтернативних законопроектів.

Під час презентації також виступили представники галузі: Дмитро Швець, CEO Reface, Максим Слободянюк, засновник Nika Tech Family та Олександр Кохановський, засновник Natus Vincere (NAVI), які розповіли про свій досвід, плани та очікування від Дія City. Представники IT-індустрії висловили сподівання, що депутати ВРУ підтримають законопроекти про Дія City.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»