• Посилання скопійовано

Кабмін визначив, як відшкодовувати збитки власників облігацій з фінансування житлобудівництва

Постанова КМУ від 25.01.2012 р. №37 «Про затвердження Порядку визначення розміру збитків, завданих власникам цільових облігацій підприємств, виконання зобов’язань за якими здійснюється шляхом передачі об’єкта (частини об’єкта) житлового будівництва, та їх відшкодування»

На засіданні Кабміну 25.01.2012 р. було прийнято постанову №37, якою затверджено Порядок визначення розміру збитків, завданих власникам цільових облігацій підприємств, виконання зобов’язань за якими здійснюється шляхом передачі об’єкта (частини об’єкта) житлового будівництва, та їх відшкодування.

Порядок підлягає застосуванню у разі ухвалення органами місцевого самоврядування або органами виконавчої влади рішення, внаслідок якого змінюється користувач земельної ділянки, призначеної для зведення об’єкта будівництва.

Сума відшкодування підлягає виплаті з місцевого бюджету і складається з номінальної вартості облігацій, а також суми доходів, що їх власники облігацій могли отримати, здійснивши альтернативну придбанню облігацій інвестицію, яка визначається виходячи з рівня облікової ставки НБУ за період з дати придбання облігацій до моменту відшкодування.

Для отримання відшкодування власники облігацій або їхні спадкоємці (правонаступники) повинні будуть подати органу місцевого самоврядування або органу виконавчої влади заяву за встановленою ним формою разом із нотаріально засвідченою копією сертифіката облігацій (у разі їх існування у документарній формі) або випискою з рахунка власника облігацій у зберігача цінних паперів (у разі їх існування у бездокументній формі)

Якщо ж рішення про зміну користувача ухвалюється у зв’язку з використанням емітентом облігацій земельної ділянки не за цільовим призначенням або внаслідок інших порушень вимог земельного законодавства чи умов договору оренди такої ділянки, відшкодування через місцевий бюджет здійснюватися не буде.

Постанова набере чинності з дня офіційного опублікування.

Нагадаємо, з 01.01.2012 р. є чинною нова редакція Закону «Про цінні папери та фондовий ринок», в якій з’явилася стаття, що регулює особливості випуску цільових облігацій під житлове будівництво. Зокрема, статтею 8-1 передбачено, що емітентом цільових облігацій може бути особа, яка не має права на земельну ділянку, але отримала функції замовника будівництва. Відповідно, припинення договору оренди земельної ділянки призводить до втрати емітентом прав на об’єкт будівництва, внаслідок чого погашення облігацій шляхом передачі товару (квартири) унеможливлюється, а емітент зможе отримати лише відшкодування.

Використання цільових облігацій є одним зі способів фінансування будівництва, який дозволяє емітенту «продати» майбутню нерухомість і вивести отриманий від реалізації прибуток з-під оподаткування. Для інвесторів таке фінансування будівництва є заходом досить ризикованим.

 

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»