• Посилання скопійовано

У 2022 році запровадять електронну взаємодію з повернення помилково (надміру) сплачених коштів до бюджетів

Мінфін підкоригує Порядок повернення (перерахування) коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів

У 2022 році запровадять електронну взаємодію з повернення помилково (надміру) сплачених коштів до бюджетів

15 червня 2021 року Мінфін оприлюднив проєкт свого наказу, яким пропонує затвердити:

  • зміни до Порядку повернення (перерахування) коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів (завантажити);
  • нові редакції додатку 1 "Форма подання на повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету зборів, платежів та інших доходів бюджету" (завантажити) та додатку 2 "Форма звернення для підкріплення коштами відповідних рахунків" (завантажити). Додаток 3 до Порядку пропонують виключити.

Розроблено зміни у зв’язку із запровадженням у 2022 році електронної системи взаємодії органів Казначейства з органами, що контролюють справляння надходжень бюджету (крім ДПС та Держмитслужби), у процесі повернення з державного та місцевих бюджетів помилково або надміру зарахованих коштів.

Мінфін нагадує, що з 01.11.2019 р. запроваджено інформаційну взаємодію Казначейства з ДПС, а з 01.02.2021 р. – з Держмитслужбою щодо здійснення повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до бюджетів, на підставі електронних висновків. Така взаємодія здійснюється через окремі захищені канали інформаційного зв’язку Казначейства з ДПС та Держмитслужбою. 

За такої моделі електронної взаємодії повернення коштів, помилково та/або надміру зарахованих до бюджетів, здійснюється за такою схемою: 

  1. платник подає заяву на повернення коштів до органу ДПС/ Держмитслужби;
  2. орган ДПС/Держмитслужби формує електронний висновок, який підписує кваліфікованим електронним підписом, через електронний кабінет погоджує електронний висновок з відповідним місцевим фінансовим органом у разі повернення коштів з місцевого бюджету та направляє такий електронний висновок до Казначейства на виконання;
  3. Казначейство в автоматичному режимі інтегрує електронний висновок в платіжне доручення та здійснює повернення коштів.

Відповідно процес повернення коштів на підставі електронних висновків повністю автоматизований і не передбачає ручного втручання.

Тож з метою спрощення процесу повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до бюджету, та приведення до єдиного порядку виникає необхідність запровадження електронної системи взаємодії Казначейства з органами, що контролюють справляння надходжень бюджету (крім ДПС та Держмитслужби).

Також проєктом Наказу передбачається здійснення повернення коштів з бюджетів лише у безготівковій формі та встановлюється, що оплата послуг банків та підприємств поштового зв’язку при поверненні платникам платежів готівкою помилково або надміру зарахованих до бюджету коштів здійснюється за рахунок коштів бюджету, з якого повертається цей платіж.

Тобто у разі повернення коштів з державного бюджету, комісію повинен сплатити відповідний орган Казначейства. При цьому,слід наголосити, що на такі цілі органам Казначейства кошти з державного бюджету не виділяються

У разі затвердження цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування та буде застосовуватися з 1 січня 2022 року.

***

Читайте також: Оновлено Порядок повернення помилково або надміру сплачених до бюджету коштів

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»