• Посилання скопійовано

Як оподатковується спадщина, отримана кримчанином

ДФСУ роз'яснила порядок оподаткування доходів у вигляді спадщини, отриманих фізособою, яка має податкову адресу (місцезнаходження) на території ВЕЗ "Крим"

Як оподатковується спадщина, отримана кримчанином

ДФСУ у листі від 01.11.2016 р. №11497/П/99-99-13-02-03-14 нагадує, що відповідно до п. 5.3 ст. 5 Закону №1636 фізична особа або юридична особа (відокремлений підрозділ), які мають податкову адресу (місце проживання, місцезнаходження) на території ВЕЗ "Крим", прирівнюються з метою оподаткування до нерезидента. Відповідно фізособа чи юрособа, податкова адреса яких на іншій території України, прирівнюються з метою оподаткування до резидента.

Визначення правового статусу та забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб з тимчасово окупованої території АР Крим здійснюються у порядку, встановленому Законом № 1706-VІІ

Ним, зокрема, встановлено, що факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Саме вона засвідчує місце проживання внутрішньо переміщеної особи на період наявності підстав, зазначених у ст. 1 Закону N 1706.

Отже, фізична особа, яка за правовим статусом є внутрішньо переміщеною особою, з метою оподаткування прирівнюється до резидента.

Відповідно до ст. 163 ПКУ об’єктом оподаткування резидента (нерезидента) є, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід. При цьому об’єктом оподаткування нерезидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід з джерела його походження в Україні.

Оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину майна, регулюється ст. 174 ПКУ. Нагадаємо, що нею встановлено декілька ставок ПДФО, залежно від ступеня споріднення спадкоємця із спадкодавцем та їх резидентського статусу:

 - нульова ставка - для членів сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення (батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені).

- 18% -  якщо успадковується спадкоємцем - нерезидентом від спадкодавця - резидента.

Крім того, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого включається дохід у вигляді вартості успадкованого майна, є об’єктом оподаткування ще й військовим збором. Ставка військового збору становить 1,5%.

Отже, ДФС робить висновок: дохід у вигляді вартості успадкованого майна, отриманий фізособою, яка має податкову адресу на території ВЕЗ "Крим", від фізособи - резидента, оподатковується ПДФО за ставкою 18% та військовим збором 1,5%.

Якщо фізична особа (спадкоємець) має податкову адресу на іншій території України і за правовим статусом є внутрішньо переміщеною особою та одночасно є членом сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, то вартість успадкованого майна оподатковуватиметься ПДФО за нульовою ставкою та  не оподатковуватиметься військовим збором.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»