• Посилання скопійовано

Податкові різниці при списанні коштів у ліквідованому банку

Коли в податковому обліку платник податку на прибуток зможе списати суму коштів, яка знаходиться у банку, що ліквідується?

Податкові різниці при списанні коштів у ліквідованому банку

Офіс великих платників ДФС у ІПК від 09.08.2019 р. №3714/ІПК/28-10-27-01-11 нагадує про податкові різниці з податку на прибуток, що виникають при списанні дебіторської заборгованості, зокрема:

  • фінансовий результат оподаткування зменшується на суму списаної дебіторської заборгованості (у тому числі за рахунок створеного резерву сумнівних боргів), яка відповідає ознакам, визначеним пп. 14.1.11 ПКУ (пп. 139.2.2 ПКУ);
  • фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму витрат на формування резерву сумнівних боргів відповідно до НП(С)БО або МСФЗ та суму витрат від списання дебіторської заборгованості понад суму такого резерву (пп. 139.2.2 ПКУ).

При цьому згідно з пп. «з» пп. 14.1.11 ПКУ заборгованість суб'єктів господарювання, визнаних банкрутами у встановленому законом порядку або припинених як юридичні особи у зв'язку з їх ліквідацією, вважається для цілей застосування положень ПКУ безнадійною заборгованістю.

Своєю чергою, ст. 77 Закону №2121 встановлено, що процедура ліквідації банку вважається завершеною, а банк ліквідованим з дня внесення запису про це до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.

На підставі цього податківці у коментованій консультації зазначають, що сума коштів, яка знаходиться у банку, що ліквідується, вважається безнадійною заборгованістю, що відповідає ознакам пп. 14.1.11 ПКУ, у разі якщо така ліквідація підтверджується записом про державну реєстрацію його припинення в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

Таким чином, навіть якщо в бухгалтерському обліку (а там рішення про списання заборгованості приймає керівник підприємства) суми коштів у банку, що ліквідується, було списано (в зв’язку з чим необхідно було збільшити ФР до оподаткування), зменшити ФР до оподаткування платник податку має право лише після внесення запису про ліквідацію такого банку до реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»