• Посилання скопійовано

Як оподатковувати бонуси, надані покупцям-фізособам за програмою лояльності?

Бонуси фізособам за програмою лояльності зараз є доволі поширеним явищем. Які податкові наслідки виникають при їх наданні? Як визначається база оподаткування ПДВ та чи потрібно нараховувати ПДФО та ВЗ? Розглянемо роз’яснення податківців

Як оподатковувати бонуси, надані покупцям-фізособам за програмою лояльності?

Коментар до ІПК ДПС від 15.11.2019 р. №1354/6/99-00-07-03-02-15/ІПК

ПДВ

Нарахування балів покупцям - учасникам бонусної програми на картку лояльності під час придбання ними товарів у мережі торгівельного підприємства (у тому числі в інтернет-торговельній мережі) не є об'єктом оподаткування ПДВ, а тому підстав для нарахування податкових зобов'язань з ПДВ за такою операцією у платника не виникає.

А от щодо порядку нарахування ПДВ при продажу товару із використанням раніше нарахованих бонусів, то він залежить від того, як саме такі бонуси враховуються в обліку у продавця:

  • або у зменшення договірної ціни товарів/послуг, що підлягають постачанню;
  • або в рахунок оплати за товар/послугу.

Справа в тому, що база оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів/послуг згідно з пп. 188.1 ПКУ визначається, виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів. При цьому база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг не може бути нижчою за ціну придбання таких товарів/послуг.

У коментованій ІПК податківці роз’яснюють: якщо підприємство при зарахуванні бонусів в рахунок оплати вартості (частини вартості) товарів фактично не зменшує вартість таких товарів, то база оподаткування ПДВ поставлених товарів у такому випадку визначається, виходячи з їх договірної вартості, до складу якої включається як сума коштів, сплачених безпосередньо покупцем, так і сума бонусів (перерахованих у грошове вираження), зарахованих в оплату вартості (частина вартості) таких товарів.

Тобто у бухгалтерському обліку постачання таких товарів відображається за вартістю, що дорівнює сумі коштів, сплачених безпосередньо покупцем, та сумі бонусів (перерахованих у грошове вираження), зарахованих в оплату вартості (частини вартості) таких товарів).

А от якщо при реалізації договірна вартість таких товарів зменшується на суму бонусів, нарахованих такому покупцю, то база оподаткування ПДВ поставлених товарів у такому випадку визначається, виходячи з їх договірної вартості, до складу якої включається сума коштів, сплачених покупцем в рахунок оплати вартості таких товарів.

З роз’яснення податківців можна зробити висновок, що порядок нарахування ПДВ залежить від того, як підприємство відображає в бухобліку такі бонуси: або як зменшення договірної вартості товарів/послуг, або як оплата вартості (частини вартості) товару за рахунок таких бонусів.

При цьому як в першому, так і в другому варіанті бонуси, що надаються торгівельним підприємством фізособам - учасникам бонусної програми  у зв'язку з постачанням товарів, в окремих рядках податкової накладної не зазначаються, а лише можуть змінювати ціну постачання та базу оподаткування, які вказуються у відповідних графах такої накладної.

 

Податок на прибуток

Згідно з пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

ПКУ не містить різниць щодо наданих фізособам знижок та бонусів. Отже, вони враховуються за правилами бухгалтерського обліку (або у вигляді оплати за товар, або у вигляді зменшення його договірної вартості).

Про вплив знижок на розмір доходу ми писали тут.

 

ПДФО та ВЗ

У коментованій консультації податківці це питання, на жаль, не розглянули. Проте оминути його, якщо йдеться про оподаткування бонусів, не можна.

Відповідно до пп. "е" п. 164.2.17 ПКУ до оподатковуваного доходу платника податків включається дохід, отриманий як додаткове благо у вигляді суми знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку, крім сум, зазначених у пп. 165.1.53 ПКУ.

При цьому податківці у "ЗІР" (підкатегорія 103.02) наголошують, що оподатковуваний дохід буде виникати, якщо така знижка є індивідуальною:

  • сума знижки включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку виключно у випадку, якщо дана знижка має індивідуальний (персональний) характер;
  • якщо знижка поширюється на будь-якого платника податку та не є індивідуальною, то сума такої знижки не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

У даному ж випадку знижка за програмою лояльності може бути надана всім покупцям, держателям бонусної карти на рівних умовах. Тому вважаємо, що сума такої знижки не включається до оподатковуваного доходу покупця і відповідно не оподатковується ПДФО та ВЗ.

 

Як відображати бонуси у фіскальному чеку?

І наостанок податківці розглянули питання щодо того, як відображати бонуси у фіскальному чеку, який надається покупцю.

Як зазначено у Наказі №13, фіскальний касовий чек повинен містити, зокрема, такі обов’язкові реквізити як:

  • вартість одиниці виміру товару (послуги);
  • позначення форми оплати (готівкою, електронним платіжним засобом, у кредит тощо) та суму коштів за цією формою оплати;
  • за роз’ясненням з наведеної ІПК, під "тощо" можливо позначити форму оплати - "бонус".

Тож у разі проведення розрахунків за попередньою (авансовою) оплатою з використанням раніше нарахованих бонусів за товар (послугу) такі розрахунки проводяться через РРО з зазначенням у касовому чеку, наприклад, "бонус". У касовому чеку при поверненні товару (послуги) також вказується, яка саме сума використаного "бонусу".

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»