• Посилання скопійовано

Безоплатне користування є доходом підприємця

Підприємець-«єдинник» (2 група) провадить діяльність з роздрібної торгівлі у магазині, наданому йому власником-фізособою у безоплатне користування на основі строкового договору позички приміщення. Чи виникають у підприємця в цьому випадку доходи, якщо так, то в якій сумі і як відображаються у книзі обліку?

З 1 січня 2012 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності» від 04.11.11 р. №4014 (далі — Закон), яким внесено зміни, зокрема, до глави І розділу XIV ПКУ від 2 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями.

Доходом платника єдиного податку є для фізичної особи — підприємця відповідно до п. 292.1 ст. 292 ПКУ — дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізособою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізособі та використовується в її господарській діяльності.

Наказом Міністерства фінансів України від 15.12.11 р. №1637 затверджено форми книги обліку доходів і книги обліку доходів і витрат та порядків їх ведення (далі — Порядок).

Пунктом 1 Порядку зазначено, що відповідно до пп. 296.1.1 статті 296 глави 1 розділу ХIV ПКУ фізичні особи — підприємці, що обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку першої і другої груп, а також платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість (далі — платник податку), ведуть книгу обліку доходів (далі — Книга), у якій щодня, за підсумками робочого дня, відображають отримані доходи.

Платник податку заносить до Книги відомості у такому порядку:

— у графі 1 зазначається дата запису;

— у графах 2 — 7 відображається дохід від провадження господарської діяльності, що оподатковується за ставками, встановленими відповідно до п. 293.2 та пп. 2 пункту 293.3 статті 293 глави 1 розділу ХIV ПКУ;

— у графі 2 зазначається отримана сума коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги;

— у графі 3 — сума повернутих коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги та/або передплати;

— у графі 4 — скоригована сума доходу за продані товари, виконані роботи, надані послуги на суму повернутих коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги та/або передплати і розраховується як різниця граф 2 і 3;

— у графі 5 — вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг);

— у графі 6 — сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності;

— у графі 7 — загальна сума доходу як сума граф 4, 5 і 6;

— у графах 8 і 9 — відповідно вид та сума доходу, що оподатковується за ставкою 15% відповідно до підпунктів 2 — 4 пункту 293.4 статті 293 глави 1 розділу ХIV ПКУ (пп. 6.1 — 6.3 Порядку).

 

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»