• Посилання скопійовано

Підприємці на ЄП при продажу пива не застосовують РРО

Чи може фізична особа — підприємець на спрощеній системі оподаткування здійснювати торгівлю пивом на розлив та у пляшках без ЕККА?

Законом України від 04.11.2011 р. №4014-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності» (далі — Закон 4014) до розділу XIV Податкового кодексу України включено главу І «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності».

Підпунктом 291.5.1 пункту 291.5 статті 291 цієї глави визначено, що не можуть бути платниками єдиного податку суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи — підприємці), які здійснюють, зокрема, виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива та столових вин).

Згідно з пунктом 296.10 статті 296 Податкового кодексу підприємці-«єдиноподатники» не застосовують реєстратори розрахункових операцій (РРО).

Аналогічна норма міститься й у Законі України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у редакції Закону України від 01.06.2000 р. №1776-111. Пунктом 6 статті 9 цього Закону передбачено, що РРО та розрахункові книжки не застосовуються «при продажу товарів (наданні послуг) фізичними особами — підприємцями, які сплачують єдиний податок».

Враховуючи викладене, реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються при продажу пива фізичними особами — підприємцями, які сплачують єдиний податок.

Крім того, пунктом 297.1 статті 297 Податкового кодексу визначено перелік податків і зборів, щодо яких платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності. Зокрема, до такого переліку віднесено збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства.

 

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»