• Посилання скопійовано

Україна планує переходити до польської моделі оподаткування ФОПів: розʼяснення від Мінфіну

Мінфін схиляється до реформи спрощеної системи оподаткування за польською моделлю. Ці зміни заплановані у Нацстратегії доходів. Про це розповіла заступниця міністра фінансів Світлана Воробей

Україна планує переходити до польської моделі оподаткування ФОПів: розʼяснення від Мінфіну

LIGA.net розповідає, що Міністерство фінансів схиляється до реформи спрощеної системи оподаткування за польською моделлю. Про це розказала заступниця міністра фінансів Світлана Воробей під час обговорення Національної стратегії доходів на заході Центру економічної стратегії.

«Ми взяли за основу польську систему оподаткування малого та середнього бізнесу. В Польщі існує диференційована система, там досить багато ставок – від 2% до 20%. Вони змінюються час від часу, залежно від економіки. Найвищі ставки – це ставки на види діяльності, в яких найменша затратна частина, [наприклад] надання послуг і види діяльності, щоб толерантніше сказати, які використовуються для підміни трудових відносин цивільно-правовими або відносинами з ФОП», – сказала Воробей.

Говорити про конкретні розміри ставок спрощенки Мінфін поки що точно не планує.

«У нас є приблизний перелік ставок, але це не буде вноситися одномоментно, це буде широко обговорюватися з бізнесом. Це буде публічний процес», – сказала Воробей.

Зміна податкової моделі не є близькою перспективою. Міністерство фінансів попередило, що спочатку має відбутися реформа Державної податкової служби й тільки потім можна буде говорити про зміну податків.

Вперше про те, що Україна розглядає можливість запровадження польської моделі оподаткування фізичних осіб - підприємців, у вересні 2023 року сказав голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

За його словами, єдиний податок в Україні перетворився з інструмента підтримки малого бізнесу на систему ухилення від оподаткування великого та середнього бізнесу, і його потрібно змінювати.

Польська модель оподаткування ФОПів передбачає більший ліміт за операціями (2 млн євро проти 7,8 млн грн) та різні ставки податку для різних видів діяльності (торгівля – 3%, послуги – 12-20%).

***

Всі новини на тему національної стратегії доходів дивиться тут.

Джерело: ЛІГА.net

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»