• Посилання скопійовано

Податкова відпустка для ФОПів І та ІІ груп: як оформити?

Хто з ФОПів-«єдинників» має право на податкову відпустку? На який термін надається відпустка? Які наслідки проведення госпдіяльності протягом відпустки? Що зі сплатою ЄСВ під час відпустки?

Податкова відпустка для ФОПів І та ІІ груп: як оформити?

Як підприємці сплачують ЄП у 2024 році?

У 2024 році застосовуються такі ставки ЄП:

  • для І групи – до 10% від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року;
  • для ІІ групи – до 20% від розміру мінзарплати, встановленої законом на 1 січня звітного року;
  • для ІІІ групи – у відсотках до доходу.

Таким чином, максимальні ставки єдиного податку з 01.01.2024 (протягом всього року, оскільки їх встановлюють на весь рік на підставі розміру МЗП станом на 1 січня):

  • для платників І групи – 302,80 грн/міс.;
  • для платників ІІ групи – 1420 грн/міс.

Але це розміри максимальної ставки, а реальну для кожної адміністративно-територіальної одиниці мають встановити органи місцевого самоврядування. Про це ми докладно писали тут.

Підкреслимо, що ще з 1 серпня 2023 року було скасовано пільги для фізосіб-«єдинників» І та ІІ груп. За Законом №3219 починаючи з серпня 2023 року вони знову сплачують авансові внески з ЄП (за винятком ФОПів з ТОТ).  

Проте у всіх ФОПів І та ІІ груп залишилось право не платити ЄП принаймні 2 місяці на рік – під час відпустки та під час лікарняного. От про відпустку «єдинника» ми зараз і поговоримо! 

 

Податкова відпустка для І та ІІ груп платників ЄП

За загальними правилами за нормами п. 295.5 ПКУ передбачено надання податкової відпустки підприємцям І та ІІ груп ЄП, які не мають найманих працівників. Під податковою відпусткою мається на увазі несплата ЄП за один календарний місяць. 

При цьому така відпустка не поширюється на

  1. фізосіб-«єдинників» ІІІ та ІV груп. Хоча слід зауважити, що ФОП ІІІ групи платить ЄП як відсоток від доходу, отриманого за звітний період. Тому якщо підприємець на ІІІ групі ЄП перебуває у відпустці або хворіє та не отримує дохід, то у нього за такий період дохід не виникатиме. Відповідно єдиний податок дорівнюватиме нулю;
  2. фізосіб-«єдинників» І та ІІ груп ЄП, які мають найманих працівників. Адже вважається, що під час відпустки самого підприємця його діяльність не зупиняється, а провадиться найманими працівниками, та відповідно за цей час він отримує дохід. А от якщо звільнити всіх працівників за місяць до відпустки, податківці вже не зможуть відмовити у наданні такої відпустки. 

Загалом відпусткою податківцями вважається місяць, у якому ФОП не працює, тобто не отримує доходів від підприємницької діяльності. Тому про те, що ви плануєте взяти відпустку, слід попередити не лише податківців, а і контрагентів, щоб ніхто з них не робив оплати на ваш підприємницький рахунок у місяці відпустки!

Наголосимо, що під час війни право на відпустку від сплати ЄП теж існує і зберігається, – його ніхто не скасував.

 

На який термін надається відпустка

Згідно з п. 295.5 ПКУ підприємці І та ІІ груп (без найманих працівників!) звільняються від сплати єдиного податку на час відпустки протягом одного календарного місяця на рік. 

Податкова відпустка надається на календарний місяць, тобто з 1-го по 31-е (30-е, 29-е чи 28-е) число.

До того ж податкова відпустка надається один раз на рік у разі перебування у ній протягом повного місяця. Якщо зазначити у заяві неповний місяць, то таку заяву буде відхилено, й відповідно єдиний податок за такий місяць потрібно буде сплатити обов’язково.

І ще. Поділити цю відпустку неможна, а от перенести на майбутній період – цілком. Податківці радять: фізична особа – підприємець – платник єдиного податку, яка не використовує працю найманих осіб, може відкликати заяву щодо періоду щорічної відпустки до її початку та скористатися правом на неї, подавши заяву, у майбутньому. 

 

Коли ФОП-«єдинник» втрачає право на податкову відпустку

Ґрунтуючись на нормі п. 295.5 ПКУ, податківці при перевірці перевірятимуть, чи здійснювали підприємці І та ІІ груп підприємницьку діяльність під час відпустки. 

Якщо під час відпустки є факти виконання робіт або надання послуг, підтверджені документально актами, товарними чеками, то підприємці можуть втратити право на звільнення від сплати єдиного податку протягом усієї раніше оформленої відпустки. Відповідно за цей час потрібно буде сплатити штраф за несвоєчасну сплату єдиного податку у розмірі 50% від суми до сплати. 

Податківці підкреслили, що вся сума доходу, отриманого під час відпустки або хвороби фізичною особою – підприємцем – платником єдиного податку, в готівковій та безготівковій, матеріальній або нематеріальній формі відображається в обліку доходів, який ведеться у довільній формі, та декларації платника єдиного податку.

 

Як оформити відпустку

Фізособа-«єдинник» повинна подати до органу ДПС заяву в довільній формі, вказавши в ній період відпустки (пп. 298.3.2 ПКУ). 

Терміну для подання такої заяви нормами ПКУ не встановлено. Але податківці у роз’ясненні підкатегорії 107.12 «ЗІР» рекомендують подавати до початку відпустки.

Зразок 1

До початку ж відпустки варто подавати і заяву (в довільній формі) про відкликання заяви про відпустку. 

Зразок 2

Зверніть увагу! Подати заяву можна як у паперовій формі (особисто, через уповноважену особу або поштою), так і в електронній формі, за допомогою електронного сервісу «Електронний кабінет», скориставшись меню «Листування з ДПС» приватної його частини, де ФОПи мають можливість надіслати документ до ДПС у форматі pdf. 

 

Що з ЄСВ за період відпустки

Закон про ЄСВ не містить норми про звільнення підприємців – платників єдиного податку від сплати ЄСВ на період перебування у відпустці. 

Проте ФОПи-«єдинники», так само, як ФОПи на загальній системі оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства, звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року до припинення воєнного стану, а також протягом наступних 12 місяців (п. 9-19 розд. VIII Закону про ЄСВ). 

Відповідно до Закону про ЄСВ платники, які скористаються цією пільгою, розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюють за період, в якому відповідно єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Однак така пільга не позбавляє ФОПа права добровільно сплачувати ЄСВ за себе та зазначати суми такого ЄСВ у декларації з метою отримання страхового стажу. У такому разі сума сплаченого ЄСВ не може бути меншою за мінімальний страховий внесок. А він з 1 квітня 2024 року становить 1760 грн на місяць (отже, 5280 грн за квартал).

Тож якщо ви вирішили платити ЄСВ, то перед тим, як піти у відпустку і забути про всі справи на місяць, потрібно сплатити ЄСВ до бюджету, якщо строк його сплати припадає на час відпустки. Нагадаємо, що нарахований ЄСВ за календарний квартал слід сплатити до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ (п. 6 розд. IV Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ). 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»