• Посилання скопійовано

Переселенці можуть претендувати на субсидію, — Мінсоцполітики

Переселенці, які винаймають житло, і люди, які живуть не за місцем реєстрації, можуть претендувати на отримання субсидій на житлово-комунальні послуги

Переселенці можуть претендувати на субсидію, — Мінсоцполітики

Про це в ефірі програми «Ранкова Хвиля» «Громадського радіо» повідомив директор Департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики Віталій Музиченко.

«Якраз для цих категорій населення, які проживають не за місцем реєстрації, є можливість оформлення субсидій з урахуванням договору оренди житла. Ми не вимагаємо якихось конкретних критеріїв, основне, щоб це був письмово складений договір, з переліком осіб, які проживають в орендованому житлі, і було визначено, хто сплачує за житлово-комунальні послуги. Це й буде підставою для призначення субсидій», - сказав Віталій Музиченко.

Також директор Департаменту державної соціальної допомоги зазначив, що сума субсидії у цьому опалювальному сезоні буде досить високою: «Середній розмір субсидії, який ми прогнозуємо в цьому опалювальному періоді, буде становити десь до 2000 гривень на домогосподарство на місяць».

Крім того, в Мінсоцполітики наголошують:  субсидія – це безготівкова допомога для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг. Якщо газ, тепло чи електроенергію не використано споживачами в межах соціального нормативу за підсумками опалювального періоду, то держава не може залишати на рахунках у монополістів кошти в повному обсязі, якщо послугу людям фактично не надано. 

За результатами минулого опалювального періоду (2015-2016 рр.) на рахунках постачальників комунальних послуг утворилася сума невикористаних субсидій у розмірі понад 10 млрд грн. Тому ще в квітні 2016 року Кабінетом Міністрів України було прийнято рішення повернути ці кошти в державний бюджет. Однак отримувачам субсидій залишили вартість 100 кубів газу або 150 кіловат електроенергії (в залежності газове чи електричне опалення).

Крім того, не варто вірити поширеним у суспільстві міфам про те, що субсидію перестануть давати, якщо не використовувати в повному обсязі газ, воду та електроенергію, на оплату яких надана допомога від держави. В Мінсоцполітики наголошують: «випалювати» газ до рівня призначеної субсидії нерозумно, позаяк у результаті економії у теплі місяці сім’я має нагоду менше платити у більш холодніші періоди. Мало того, за рахунок зекономлених коштів можна сплачувати обов’язковий платіж.

Згідно з порядком призначення і надання субсидій населенню, безповоротна допомога на сплату «комуналки» призначається в межах соціальних норм площі житла та нормативів використання житлово-комунальних послуг. Її розмір НЕ залежить від фактичного споживання. А от зекономлена сума житлової субсидії може бути оформлена у рахунок майбутніх платежів, у тому числі обов’язкової плати за комунальні послуги.

Більше про субсидії читайте тут >>

Джерело: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»