• Посилання скопійовано

НКРЕКП призупинить дію абонплати за газ

Розгляд відповідного питання винесено на засідання комісії, що відбудеться 10 квітня

НКРЕКП призупинить дію абонплати за газ

Нагадаємо, що 28 березня НКРЕКП затвердила розмір абонентської плати за підключення до системи газопостачання. Докладно про це нововведення з 1 квітня читайте тут>>

Проте проти цього рішення виступили Прем’єр-міністр В. Гройсман, а сьогодні й Президент П. Порошенко.

Так, Володимир Гройсман зазначив, що згідно з аналізом, проведеним фахівцями, рішення про введення абонплати може обернутися зростанням платежів за газ для різних категорій споживачів  від 1,3 до 3 разів, що є неприпустимим, оскільки стосуватиметься декількох мільйонів домогосподарств.

«Уряд виходить з того, що будь-які рішення, спрямовані на впорядкування оплати послуг з постачання газу відповідно до законодавства, не повинні призводити до збільшення щомісячних платежів абонентів», - йдеться у зверненні Прем’єр-міністра.

 

«Без діалогу з людьми такі рішення не приймаються», - прокоментував рішення про запровадження абонплати на газ Президент Петро Порошенко.

 

«Дія зазначеної постанови має бути призупинена! Звертаюся до Уряду та НКРЕКП знайти узгоджене рішення, яке б передбачало непідвищення тарифів та розповсюдження субсидій на всі види платежів для всіх, хто цього потребує», -  зазначив Глава держави.

Комісія з енергетики відреагувала оперативно. За кілька годин після заяви Президента з'явилась інформація на сайті НКРЕКП про призупинення рішення про запровадження тарифів на транспортування та розподіл природного газу  з метою забезпечення непідвищення загального рахунку для населення.

У Комісії пояснюють: "Виходячи з того, що НКРЕКП не регулює ціну природного газу, яка становить 87% загального тарифу на газ та теплову енергію, а регулює лише транспортування та розподіл природного газу (13%), НКРЕКП для забезпечення прозорості, розвитку конкуренції та забезпечення безпеки для споживачів щодо запровадження принципу потужності прийняла відповідні тарифи 1 квітня". Зокрема, на відкритому засіданні за новою методологією були затверджені тарифи:

  • на послуги транспортування природного газу для споживачів України для точок входу і точок виходу для ПАТ «Укртрансгаз»;
  • на послуги розподілу природного газу для газорозподільних підприємств, розрахованих на основі приєднаної потужності.

Методологія, за якою визначено тарифи, була розроблена з урахуванням досвіду країн ЄС та погоджена з усіма зацікавленими органами виконавчої влади. Методологія передбачає соціальний захист побутових споживачів для полегшення їх адаптації до нових умов на ринку природного газу. Запровадження принципу потужності також міститься в Меморандумі про співпрацю з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Проте, враховуючи соціальну значимість цього питання, НКРЕКП:

  • виступає за додаткове опрацювання з метою захисту населення та непідвищення загального рахунку;
  • проведе додаткові консультації з Кабінетом Міністрів України в частині компетенцій, що безпосередньо залежать від Уряду, а саме – поширення субсидій на послуги з транспортування та розподілу природного газу;
  • ініціює додатковий період для адаптації споживачів з найменшим типорозмірами та перенесе запровадження окремої плати для цієї категорії споживачів до прийняття рішення по зниженню тарифів на теплову енергію.

Відповідно на відкритому засіданні Комісії 10 квітня 2017 року буде розглянуте питання про призупинення та внесення змін до деяких постанов НКРЕКП у сфері природного газу з метою недопущення підвищення загального рахунку для населення.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»