• Посилання скопійовано

Наслідки роздрібної торгівлі алкоголем не за місцем торгівлі відповідно до виданої ліцензії та РРО

Податківці надали відповідь щодо можливості роздрібного продажу алкоголю та тютюну не за місцем реєстрації РРО та не за адресою, що визначена в ліцензії на право роздрібної торгівлі цими товарами

Наслідки роздрібної торгівлі алкоголем не за місцем торгівлі відповідно до виданої ліцензії та РРО

Коментар до листа ДФСУ від 12.10.2017 р. №2221/К/99-99-12-01-02-14/ІПК 

У коментованому листі податківці нагадали, що у додатку до ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем суб’єктом господарювання зазначається адреса місця торгівлі, перелік РРО та інформація про них. Це передбачено ч. 26 ст. 15 Закону №481.

За ст. 1 Закону №481 місце торгівлі - це місце реалізації товарів, у тому числі на розлив, в одному торговому приміщенні за місцем його фактичного розташування, для тютюнових виробів та пива - без обмеження площі, для алкогольних напоїв, крім пива, - торговельною площею не менше 20 кв. метрів, обладнане РРО (незалежно від їх кількості) або де є книги обліку розрахункових операцій (незалежно від їх кількості), в яких фіксується виручка від продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів незалежно від того, чи оформляється через них продаж інших товарів.

Крім того, окремі правила обладнання місць торгівлі прописані у п. 4 Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями, затвердженими постановою КМУ від 30.07.1996 р. № 854. Їх теж потрібно враховувати.

А вже п. 11 ч. першої ст. 15-3 Закону №481 встановлена заборона продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів у невизначених для цього місцях торгівлі.

Якщо ж податківцям стане відомо про продаж алкоголю та тютюну не за місцем торгівлі за ліцензією, то на суб’єктів господарювання чекатиме анулювання виданої раніше ліцензії та застосування штрафів за такі порушення. Якими будуть штрафи податківці у листі не вказали.

Але, виходячи зі змісту ст. 17 Закону №481 штрафи будуть такими:

  • за роздрібний продаж не за РРО, який зазначено у ліценції, - 200% вартості реалізованої через такий  РРО  (КОРО)  продукції, але не менше 10 000 грн;
  • за роздрібний продаж без ліцензії - 200% вартості проданої партії товару, але не менше 17 000 грн.

Висновок податківців такий: "законодавством не передбачено можливості здійснювати суб’єктами господарювання роздрібний продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів не за місцем реєстрації РРО та не за адресою, що визначена в ліцензії на право роздрібної торгівлі зазначеними підакцизними товарами".

Від себе додамо, що у підкатегорії 115.03 ресурсу "ЗІР" податківці наголосили на неможливості суб’єкта господарювання внести зміни щодо місця продажу в діючу ліцензію. На нове місце торгівлі він повинен придбавати нову ліцензію. Тож доведеться при такій зміні придбавати нову ліцензію.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»