• Посилання скопійовано

Якщо юрособа вважає, що у неї немає бази ПД, вона може її не реєструвати

Вкотре повернувшись до питання обробки персональних даних, Держслужба в листі від 20.08.2012 р. №10/3905-12 розглянула проблему наявності інформації про фізосіб, яка становить базу персональних даних, та реєстрації таких баз дещо ширше...

Держслужба у своєму листі робить такі висновки:

  1. Володілець бази персональних даних самостійно приймає рішення про те, чи є та чи інша сукупність персональних даних фізосіб, яка перебуває у його володінні, базою персональних даних, що підлягає реєстрації.
  2. У разі якщо володільцем бази персональних даних не здійснюється обробка відомостей про інших фізосіб (контрагентів, працівників, клієнтів та ін.), у нього немає бази персональних даних. Тому подавати заяву про реєстрацію бази персональних даних, у тому числі надавати відомості про володільця бази персональних даних, який не здійснює обробку персональних даних інших фізосіб, законом не вимагається.

Зазначимо від себе, що такий підхід, хоча й дещо із запізненням, проте враховує і зміни, прийняті ВРУ до Закону «Про захист персональних даних».
Адже, враховуючи позицію Держслужби, сміливий володілець самостійно визначатиме, скажімо:
1) які персональні дані вписувати у договори ЦПХ з фізособами та у господарські договори з фізособами-підприємцями, щоб не обробляти в розумінні Закону про ПД та, відповідно, не здійснювати реєстрацію баз персональних даних таких контрагентів;
2) які строки зберігання цих договорів та, відповідно, таких персональних даних про контрагентів;
3) та чи взагалі дані, навіть персональні, але отримані шляхом укладення цивільно-правового чи господарського договору, є тою базою персональних даних, яка потребує реєстрації?

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»