• Посилання скопійовано

Розроблено проєкт нового переліку товарів, що не підлягають обміну (поверненню)

Мінекономіки розроблено проєкт постанови, яким пропонується затвердити перелік товарів, що не підлягають обміну (поверненню), що узгоджуватиметься із Законом №3153 та відповідатиме принципам, підходам та найкращим практикам Європейського Союзу

Розроблено проєкт нового переліку товарів, що не підлягають обміну (поверненню)

На сайті Мінекономіки розміщено проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку товарів, що не підлягають обміну (поверненню)». З ним можна ознайомитися тут.

Його розроблено на виконання доручення Прем’єр-міністра України від 25.07.2023 №20826/2/1-23 до Закону України від 10.06.2023 №3153-ІХ «Про захист прав споживачів» (далі – Закон №3153).

Закон №3153 прийнято Верховною Радою України з метою гармонізації системи захисту прав споживачів в Україні з принципами, підходами та найкращими практиками Європейського Союзу.

У Законі №3153 імплементовано законодавчі акти Європейського Союзу у сфері захисту прав споживачів, які спрямовані на врегулювання питань, пов’язаних, зокрема, з обміном (поверненням) товарів, придбаних споживачами, відмовою у такому праві, а також питань, пов’язаних з гарантіями для споживачів.

Так, ч. 5 ст. 5 Закону №3153 визначено категорії товарів, які не підлягають обміну (поверненню), зокрема товари, виготовлені за індивідуальним замовленням, товари, які є друкованими медіа, товари, придбані в запакованому вигляді та розпаковані споживачем, внаслідок чого порушено гігієнічні та інші властивості товару, пов’язані з охороною здоров’я, або властивості цифрового вмісту, товари, які швидко псуються або втрачають свої споживчі властивості.

Ураховуючи викладене, перелік товарів належної якості, що не підлягають обміну (поверненню), затверджений постановою КМУ від 19.03.1994 №172 (далі – Постанова №172), потребує приведення у відповідність до Закону №3153.

Постановою №172 також затверджено перелік товарів, з яких утворюється обмінний фонд, та перелік сезонних товарів, гарантійні терміни за якими обчислюються з початку відповідного сезону.

Законом №3153 встановлено гарантійний строк на будь-який товар – два роки, а вживаного товару – не менше одного року з дня передачі споживачу, а у разі якщо строк служби товару становить менше двох років, гарантійний строк встановлюється на строк служби товару. 

Крім того, Законом №3153 не передбачено обов’язку суб’єкта господарювання створювати обмінний фонд товарів, які надаються споживачу на час ремонту товарів, та затвердження переліку товарів, з яких він утворюється. 

Ураховуючи викладене, Мінекономіки розроблено проєкт постанови, яким пропонується затвердити перелік товарів, що не підлягають обміну (поверненню), що буде узгоджуватись із Законом №3153 та відповідати принципам, підходам та найкращим практикам Європейського Союзу, і визнати такою, що втратила чинність, Постанову №172, якою затверджені переліки, що втрачають актуальність з набранням чинності Законом №3153.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»