• Посилання скопійовано

Акцизна накладна у разі використанні пального для власних потреб: нюанси заповнення

ДФСУ розглянула питання щодо віднесення господарських операцій платника акцизного податку до операцій з відвантаження пального з метою власного споживання та складання акцизної накладної в такому випадку

Акцизна накладна у разі використанні пального для власних потреб: нюанси заповнення

ДФСУ у листі від 11.10.2016 р. №22116/6/99-99-12-02-02-15  нагадує, що система електронного адміністрування реалізації пального забезпечує автоматичний облік обсягів пального в розрізі платників податку за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, зокрема обсягів пального, що містяться у виданих та  отриманих акцизних накладних, а також виробленого або ввезеного на митну територію України, з яких сплачено акцизний податок.

Обумовленість складання та реєстрації акцизних накладних викликана необхідністю організації обліку пального з метою виявлення об’єкта оподаткування акцизним податком у вигляді обсягів реалізації пального понад отримані обсяги (ввезені, вироблені).

Пунктом 4 розділу І Порядку №218 визначені типи причин, коли акцизна накладна не надається отримувачу пального, одним з яких є тип 3 – пальне, що відвантажено з метою власного споживання.

Отже, акцизна накладна з типом причини «3 – пальне, що відвантажено з метою власного споживання» може бути складена:

  • виробником пального на обсяги пального, переданого в межах одного підприємства з метою власного споживання, з якого сплачується акцизний податок,
  • а також особою-реалізатором пального на обсяги пального, отриманого від інших платників акцизного податку, з якого вже сплачувалася сума акцизного податку, що підтверджені зареєстрованими акцизними накладними в ЄРАН, та використаного виключно для власних потреб. Наприклад, заправки власної техніки через власні паливо-заправні колонки, за відсутності розрахункових операцій.

***

 Читайте також: 

"Тип причини" в акцизній накладній: роз'яснює ДФС ;

Відпуск пального для власних потреб: коли виникає роздрібний акциз? 

Аналітика від Дт-Кт: акцизний податок при використанні пального у власній господарській діяльності

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»