• Посилання скопійовано

Як заповнюється АН при реалізації пального з власного акцизного складу до власного пересувного?

При реалізації СГ пального з власного акцизного складу на власний акцизний склад пересувний такий СГ є одночасно і постачальником, і отримувачем пального, тому у рядках «Особа, що реалізує пальне» та «Особа – отримувач пального» зазначаються його реквізити

Як заповнюється АН при реалізації пального з власного акцизного складу до власного пересувного?

ДПС у Запорізькій області розповідає, що відповідно до п. 231.1 ПКУ, платник податку при реалізації, зокрема, пального зобов’язаний скласти в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого, зокрема, пального та зареєструвати її в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі – ЄРАН) з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи.

Згідно з п. 231.3 ПКУ, особа, яка реалізує, зокрема, пальне, зобов’язана скласти акцизну накладну:

  • у двох примірниках, – у разі реалізації, зокрема, пального з акцизного складу до акцизного складу пересувного;
  • в одному примірнику, – у разі реалізації, зокрема, пального з акцизного складу пересувного будь-яким іншим особам – не платникам податку.

Особа, яка склала акцизну накладну в одному примірнику, зобов’язана зареєструвати таку акцизну накладну в ЄРАН.

Особа, яка склала акцизну накладну у двох примірниках, зобов’язана зареєструвати перший примірник такої акцизної накладної в ЄРАН, а другий примірник такої акцизної накладної в день її складання надіслати розпоряднику акцизного складу – отримувачу, зокрема, пального.

Розпорядник акцизного складу/розпорядник акцизного складу пересувного – отримувач, зокрема, пального зобов’язаний зареєструвати другий примірник такої акцизної накладної в ЄРАН після реєстрації першого примірника такої акцизної накладної в ЄРАН та отримання, зокрема, пального на акцизний склад/акцизний склад пересувний.

Якщо платник податку одночасно є особою, яка реалізує та отримує, зокрема, пальне, складання та реєстрація акцизних накладних у двох примірниках здійснюються у встановленому п. 231.3 ПКУ порядку для складання та реєстрації акцизних накладних у двох примірниках.

Отже, у разі реалізації суб’єктом господарювання пального з власного акцизного складу на власний акцизний склад пересувний ним складається акцизна накладна у двох примірниках. Такий суб’єкт господарювання повинен зареєструвати в ЄРАН окремо перший і другий примірник акцизної накладної.

Порядок заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового затверджено наказом Мінфіну від 27.11.2020 №729.

Особливості складання акцизної накладної форми «П та порядок її заповнення визначено в розділі ІІ Порядку №729.

Так, в акцизній накладній, яка складається у двох примірниках, у полі «Коди операцій для складання в одному примірнику» зазначається цифра «0».

У верхній правій частині акцизної накладної з кодом операції «0» у відповідних полях зазначається номер примірника із наявної кількості примірників такої накладної – цифри «1» або «2» (номер примірника) та «2» (кількість примірників).

При складанні другого примірника акцизної накладної у відповідному полі зазначається реєстраційний номер зареєстрованого в ЄРАН першого примірника такої акцизної накладної.

При реалізації суб’єктом господарювання пального з власного акцизного складу на власний акцизний склад пересувний такий суб’єкт господарювання є одночасно і постачальником, і отримувачем пального, тому у рядках «Особа, що реалізує пальне» та «Особа – отримувач пального» зазначаються його реквізити.

У рядках «Акцизний склад/пересувний акцизний склад, з якого фізично відвантажене (відпущене) пальне» – зазначається уніфікований номер акцизного складу в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового власного акцизного складу, з якого суб’єктом господарювання фізично відвантажене (відпущене) пальне.

У рядках «Акцизний склад/пересувний акцизний склад, на який фізично відвантажене (отримане) пальне» – зазначаються реквізити власного пересувного акцизного складу, на який фізично відвантажене пальне, зокрема: номер реєстрації транспортного засобу в уповноважених органах відповідної держави, двосимвольний код типу транспортного засобу (автомобільного, залізничного, повітряного, морського, річкового, трубопровідного), на який фізично відвантажене (отримане) пальне, та дані про місткість ємності (секцій), в яку (які) здійснено фізичне відвантаження (отримання) пального.

При подальшій реалізації такого пального суб’єкту господарювання – не платнику акцизного податку з власного акцизного складу пересувного на адресу місця зберігання пального, яке не є акцизним складом, складається акцизна накладна в одному примірнику, яка реєструється в ЄРАН, в якій зазначається, зокрема:

  • у полі «Коди операцій для складання в одному примірнику» – цифра «3» (реалізація пального суб’єкту господарювання – неплатнику);
  • у полі «Умови оподаткування» – цифра «0»;
  • у полі «Напрям використання» – напрям «0»;
  • у полі «Примірник» – цифри «1» (номер примірника) та «1» (кількість примірників);
  • у рядку «Особа, що реалізує пальне» – реквізити особи, що реалізує пальне;
  • у рядку «Особа – отримувач пального» реквізити суб’єкта господарювання – отримувача пального.

У рядках «Акцизний склад/пересувний акцизний склад, з якого фізично відвантажене (отримане) пальне» – зазначаються реквізити акцизного складу пересувного, з якого фізично відвантажене (відпущене) пальне, а реквізити акцизного складу/акцизного складу пересувного, на який фізично відвантажене (отримане) пальне, у відповідних рядках документа не зазначаються.

До рядка «Адреса місця зберігання пального, яке не є акцизним складом, на якому суб’єкт господарювання – неплатник податку зберігає пальне виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки» вносяться такі дані – код території згідно з п’ятим (за наявності) або четвертим рівнем Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, область, район, населений пункт, вулиця, номер будинку.

У клітинках акцизної накладної, що не заповнюються, нулі, прочерки та інші знаки чи символи не проставляються, крім рядків у верхній лівій частині документа, в яких відповідно до форми такого документа може бути внесена цифра «0».

Джерело: ДПС у Запорізькій області

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»