• Посилання скопійовано

Податкові наслідки затвердження Переліку територій бойових дій

З 27.12.2022 року запрацював Перелік територій №309, який впливає на період застосування пільг зі сплати різних податків. І через два тижні цей Перелік вже зазнав змін! Як діяти у такому разі платникам податків?

Податкові наслідки затвердження Переліку територій бойових дій

Ми вже наголошували, що для цілей застосування окремих приписів п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ на КМУ покладений обов’язок визначити Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями росії.

Проте Кабмін із цим завданням довго не міг впоратися, а потім переклав його на плечі іншого державного органу. 

Тож Наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 р. №309 за дорученням КМУ затверджений Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією (далі – Перелік № 309). Він передбачає:

  1. дві градації ведення бойових дій на території: активні та можливі (частини 1 та 2 розділу І Переліку № 309), 
  2. окремий список окупованих територій (населених пунктів, а не громад – розділ ІІ Переліку № 309),
  3. дату виникнення можливості бойових дій, а також дату припинення можливості бойових дій (у разі визначення). Остання дата – дата можливості припинення бойових дій, адже сама вона є змінною величиною та напряму впливатиме на застосування пільг, передбачених ПКУ та прив’язаних до цього Переліку № 309.

Але головне питання, яке нас цікавить зараз, це з якої дати та яку редакцію Наказу №75 слід застосовувати в цілях виконання вимог п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ?

На нашу думку, факт прийняття Наказу №309 є підставою для подання уточнюючої звітності та коригування ПЗ з окремих податків, пільги зі сплати яких прив’язано до Переліку. Уточнюючих, бо Перелік щойно з’явився, а податкове зобов’язання вже було визначено у цих деклараціях без пільг.

Розглянемо на прикладах, як саме прописані такі дати та як вони впливають на застосування пільг за ПКУ, у т.ч. з врахуванням роз’яснень ДПСУ (база «ЗІР»).

 

Про які саме пільги йдеться? 

Нагадаємо, які пільги передбачаються з прив’язкою до  Переліку:

  1. на вимогу п. 69.16 та п. 69.22 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ тимчасово, з 1 січня 2022 року по 31 грудня року, в якому припинено чи скасовано воєнний стан, 
  • не нараховується та не сплачується екологічний податок платниками цього податку, зареєстрованими (взятими на облік) за місцем розміщення стаціонарних джерел забруднення, за утворення радіоактивних відходів та тимчасове зберігання радіоактивних відходів на територіях за відповідним Переліком;
  • не нараховується та не сплачується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти житлової нерухомості, у т. ч. їх частки, які перебувають у власності фіз- та юросіб на територіях за відповідним Переліком. Зауважмо, що тут податкова (базі ЗІР, категорія: 106.07 порядок обчислення суми податку) вже нагадала, що тимчасово не нараховується та не сплачується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти житлової нерухомості, у тому числі їх частки, розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації (далі – РФ) та за об’єкти житлової нерухомості, що стала непридатною для проживання у зв’язку з військовою агресією РФ:

- які перебувають у власності фізичних осіб – за 2021 та 2022 податкові (звітні) роки;

- які перебувають у власності юридичних осіб – на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня 2022 року.

  1. відповідно до п. 69.15 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ тимчасово, за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки, не нараховується та не сплачується загальне мінімальне податкове зобов’язання за земельні ділянки, що розташовані на територіях за відповідним Переліком;
  2. відповідно до п. 69.14 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ тимчасово, на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки (земельні частки (паї), що розташовані на територіях за Переліком №309, та перебувають у власності або користуванні, у т.ч. на умовах оренди, фіз- або юросіб, а також за земельні ділянки (земельні частки (паї), визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Отже,  сама пільга передбачена на конкретні податкові (звітні) періоди, у той час як Перелік налічує певні території, на яких ведуться (велись) бойові дії або є тимчасово окуповані російською федерацією.

Увага! Перелік оновлюється у разі потреби, але не рідше ніж двічі на місяць (п. 1 Постанови №1364). І ось за цими змінами слід дуже уважно стежити, якщо ви вирішили скористатися пільгами. 

 

Проблеми з пільгами внаслідок зміни Переліку 

Візьмемо для прикладу застосування пільг у м. Києві. Оскільки Київ був відсутній у Наказі № 5, то врегулювати це питання (частково) взялась Київська міська рада, яка 13.09.2022 р. внесла зміни до свого рішення від 23.06.2011 р. №242/5629 «Про встановлення місцевих податків і зборів у м. Києві» (зміни від 13.09.2022 р. №5450/5491).

Цими змінами Рішення КМР доповнено новим пунктом 7, яким з 1 березня 2022 року по 31 травня 2022 року встановлено ставку земельного податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, у розмірі 0 % від їх нормативної грошової оцінки.

Якщо звернутись до Переліку № 309, то Київ був віднесений до території активних бойових дій з 24.02.2022 р. по 10.08.2022 р. 

І ось вже перший сюрприз - Мінреінтеграції наказом від 13.01.2023 р. №14 виключило місто Київ з переліку територій активних бойових дій раніше, змінивши дату з «10.08.2022» на «30.04.2022».

І тепер виникає питання: протягом якого періоду діяла пільга?

Якщо керуватися ПКУ, то треба орієнтуватися на Перелік з урахуванням змін. Тобто пільга зі земельного податку застосовується з 24.02.2022 р. по 30.04.2022 р.

Втім, органи місцевого самоврядування можуть встановлювати додаткові пільги з плати за землю (ст. 284 ПКУ), а отже можна сміливо користуватись рішенням КМР та не платити й не нараховувати земельний податок й за травень.

Тим, хто вже встиг подати уточнюючий розрахунок до останніх змін, скоріше за все, доведеться уточнювати декларацію по земельних ділянках у м. Києві ще раз. Але варто почекати роз’яснень ДПС щодо цього. Адже донарахування податку у звичайній ситуації загрожує штрафом.

Усі інші території, які внесені до Переліку №309 та містять дату припинення бойових дій чи дату деокупації, або наразі ще не містять дату припинення можливості бойових дій (активних бойових дій) або дату деокупації, на нашу думку, мають користуватись нормою п. 69.14 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ з врахуванням дат початку та припинення бойових дій чи деокупації.

Важливо! Загалом, враховуючи різні періоди для застосування пільг за приписами пп. 69.14, 69.16, 69.22 підрозділу 10 розділу ХХ та сумніви щодо механізму визначення територій, де така пільга застосовується, все ж варто почути думку самого податкового органу. У будь-якому разі не варто забувати про презумпцію рішень платника податків (пп. 4.1.4 ПКУ).

Якщо ваша територіальна громада не внесена до Переліку №309, то Мінреінтеграції радить звертатись до своєї військової адміністрації (особисто або через гарячу лінію) й уточнити інформацію. Це ж саме стосується й визначення дат припинення бойових дій та деокупації (якщо вона різниться з іншими даними, наявними у платників податків). Адже нагадаємо, що перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затверджується Мінреінтеграції тимчасово окупованих територій за погодженням з Міністерством оборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій (п. 1 Постанови № 1364).

 

Первинні документи на територіях за Переліком №309

Відповідно до п. 69.28 підрозд. 10 розд. XX ПКУ до платників податків/податкових агентів, які провадили діяльність на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, та на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, і не можуть пред’явити первинні документи, на підставі яких здійснюється облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або ПЗ, як виняток із положень ст. 44 ПКУ застосовуються спеціальні правила для підтвердження даних, визначених у податковій звітності.

Підставами неможливості пред’явлення первинних документів є втрата (знищення чи зіпсуття) первинних документів або знаходження їх на територіях за Переліком №309. 

Відтак, платники податків з 27.12.2022 року (з дати набрання чинності Переліком №309) можуть скористатись цією нормою та подати відповідне повідомлення з посиланням на цей Перелік.

Відповідні роз’яснення наявні й у базі "ЗІР", категорія 129.07. 

Крім того, звертаємо увагу, що затверджений перелік застосовуватиметься, зокрема, для організації виплат внутрішньо переміщеним особам, проведення приватизації державного майна, спрощеного вступу до закладів освіти, обмеження та відновлення доступу до публічних електронних реєстрів тощо, а також вказує на заборону стягнення заборгованості за комунальні послуги.

Щодо останнього, то нагадаємо, що згідно з абз. 12 п. 10-2 розділу ХІІІ Закону «Про виконавче провадження» зупиняється у період дії воєнного стану, зокрема, виконання рішень з примусового стягнення з фізосіб заборгованості за житлово-комунальні послуги в територіальних громадах, розташованих у районах проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають чи перебували у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) відповідно до Переліку №309.

Крім того, абзацом 15 пункту 10-2 розділу ХІІІ Закону забороняється відкриття виконавчих проваджень та вжиття заходів примусового виконання рішень на території територіальних громад відповідно до Переліку № 309, а також прилеглих до неї територій.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»