• Посилання скопійовано

Бонуси покупцям: оподаткування ПДФО та ВЗ

Податківці розповіли, чи виникає у фізосіб дохід у разі отримання бонусу в результаті використання бонусної програми магазину

Бонуси покупцям: оподаткування ПДФО та ВЗ

Коментар до ІПК ДПС від 04.12.2019 р. № 1721/6/99-00-04-07-03-15/ІПК

Нещодавно ми розглядали консультацію податківців щодо податкових наслідків з ПДВ у разі надання покупцям бонусів, які в подальшому використовуються при придбанні продукції. Тепер маємо консультацію щодо оподаткування такої операції ПДФО.

ДПС зазначає, що згідно з пп. 164.2 ПКУ до доходів, які включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, зокрема, належать:

  • дохід, отриманий платником податку як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 Кодексу) у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни (пп. "е" пп. 164.2.17 ПКУ);
  • інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ (пп. 164.2.20 ПКУ).

Податковий агент, який нараховує (виплачує) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний сплатити до бюджету ПДФО у повному обсязі відповідно до порядку, визначеного ст. 168 ПКУ (до зазначених вище доходів застосовується ставка податку 18%).

Відповідно до цього, податківці зазначають, що порядок оподаткування ПДФО (а також ВЗ за ставкою 1.5%) залежить від того, яким чином надаються покупцю бонуси:

  • якщо нарахування бонусів на користь фізичної особи здійснюється у вигляді умовних балів, які в майбутньому така особа має право обміняти на товари (роботи, послуги), тобто фактично безоплатно отримати товари (роботи, послуги), то вартість таких товарів (робіт, послуг) включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків як додаткове благо з відповідним оподаткуванням;
  • якщо вказані бонуси нараховуються у грошовій формі, тобто на рахунок фізичної особи нараховуються та виплачуються кошти, то сума таких бонусів включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків як інший дохід та оподатковується ПДФО на загальних підставах.

При цьому податківці зауважують, що неможливість персоніфікувати платників податків, які отримують дохід, не може бути підставою для звільнення такого платника від сплати відповідних податків та зборів.

А як бути у ситуації, холи за рахунок бонусів покупець отримує товар не безкоштовно, а зі знижкою? Податківці, на жаль, це питання не висвітлили. Але ризик застосування фіскального підходу тут є.

За пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ, до доходу потрапляє сума знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку. Чи вважати знижку в межах бонусної програми індивідуально призначеною?  Сподіваємося, що ні. Адже покупець, щоб цю знижку отримати, повинен виконати певні умови. І ці умови є однаковими для всіх, тобто заробити право на цю знижку може будь-який покупець. Хоча податківці в цьому випадку можуть наголошувати на застосуванні пп. 164.2.20 ПКУ, за яким до оподаткованого доходу потрапляють інші доходи платника податку, про які немає окремої норми в ПКУ щодо звільнення від оподаткування!

Та в такому випадку доведеться отримувати від всіх покупців, що користуються бонусною програмою, інформацію про їхній номер ІПН. І не забувати про те, що документи, пов'язані з проведенням таких операцій, які не мають РНОКПП або серії та номера паспорта, вважаються оформленими з порушенням вимог законодавства України (п. 70.13 ПКУ).

Як свідчить коментована ІПК, вартість безоплатно отриманих покупцями товарів, робіт, послуг, грошових коштів у вигляді бонусів вже потрібно відображати в формі №1ДФ. І при цьому потрібно щось вирішувати зі сплатою ПДФО та ВЗ. Адже якщо дохід надається в негрошовій формі, то утримати податки немає з чого. 

Але наразі така ІПК є роз’ясненням, наданим тому платнику податків, який її замовив. Решта можуть брати її до відома. На жаль, і оскаржити її може лише той платник податків, який цю ІПК отримав. Та якщо така позиція податківців стане сталою і використовуватиметься при всіх податкових перевірках, клопоту у продавців, які застосовують бонусні програми, збільшиться.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»