• Посилання скопійовано

Які наслідки для українців від визнання їх податковими резидентами України та іншої країни?

За позицією ДПС, якщо особу буде визнано податковим резидентом іноземної країни, її доходи, одержані з джерела їх походження в Україні, будуть оподатковані в Україні за правилами оподаткування доходів нерезидентів

Які наслідки для українців від визнання їх податковими резидентами України та іншої країни?
Южаніна продовжує у своєму Телеграм-каналі ділитися відповідями ДПС на запит щодо декларування українцями, які виїхали з України у зв’язку з війною, іноземних доходів, у тому числі допомоги, та щодо статусу їх податкового резидентства. Про першу частину ми писали тут,  другу наводили ось тут
 
Запитання 4: Які наслідки для українців від визнання їх податковими резидентами України та податковими резидентами країни перебування?
ДПС: Якщо за результатами розгляду відповідної заяви особу буде визнано податковим резидентом України, її доходи (з урахуванням доходів, одержаних за межами України) будуть підлягати оподаткуванню в Україні в загальному порядку відповідно до українського податкового законодавства та з урахуванням положень відповідного договору про уникнення подвійного оподаткування.   Така особа буде зобов’язана подати в Україні податкову декларацію за звітний податковий рік у порядку, передбаченому Податковим кодексом України.   При цьому треба мати на увазі, що громадяни України, які визнані резидентами України та легально працевлаштовані в європейській країні і одержують за це доходи, зобов’язані сплачувати в цій державі податок з таких доходів і подавати податкову декларацію. Відповідно до українського законодавства та положень договорів про уникнення подвійного оподаткування податки, сплачені в такому випадку, підлягають зарахуванню в Україні.   У разі якщо особу буде визнано податковим резидентом іноземної країни, її доходи, одержані з джерела їх походження в Україні, будуть оподатковані в Україні за правилами оподаткування доходів, одержаних нерезидентом, з урахуванням положень відповідного договору про уникнення подвійного оподаткування.   Подвійне оподаткування у цьому випадку усувається відповідно до правил, встановлених міжнародним договором.   
 
Запитання 5: Яка процедура відмови від статусу податкового резидента України для громадян України та якими нормативними документами це передбачено?
ДПС: Нормами податкового законодавства НЕ передбачено процедури відмови від статусу резидента України.
 
 

Від редакції: Окремо наголосимо, що Мінфін у зв’язку з численними запитами щодо подвійного оподаткування доходів українських громадян, які тимчасово перебувають за кордоном, навів відповіді від 8 країн. Про це тут.

Але бізнес чекає, що влада вирішить питання щодо подвійного оподаткування біженців. Про це ми писали тут.

***

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»