• Посилання скопійовано

Як біженцям подавати та заповнювати декларацію про майновий стан щодо іноземних доходів?

Останнє запитання за запитом до ДПС присвячено саме нюансам декларування іноземних доходів та статусу податкового президентства

Як біженцям подавати та заповнювати декларацію про майновий стан щодо іноземних доходів?

Южаніна у своєму Телеграм-каналі виклала останню відповідь на запитання за запитом до ДПС щодо декларування українцями, які виїхали з України у зв’язку з війною, іноземних доходів, у тому числі допомоги, та щодо статусу їх податкового резидентства. Про першу частину ми писали тут,  другу наводили ось тут, а третю - тут

Останні запитання присвячено саме нюансам декларування іноземних доходів та статусу податкового резидентства.  
 
Запитання 6: Які розділи, рядки та графи в декларації про майновий стан і доходи за 2022 рік необхідно заповнювати українцям, які отримали тимчасовий захист в інших країнах світу, для декларування іноземної допомоги?
 
ДПС: У податковій декларації про майновий стан і доходи у рядку 10.10 розділу ІІ «Доходи, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу» вказується сума іноземних доходів, розмір яких визначається відповідно до п. 170.11 ст. 170 розділу IV Кодексу, а саме: у графі 3 рядка 10.10 вказується сума іноземних доходів, перерахована у гривнях, з урахуванням норм п. 164.4 ст. 164 розділу IV Кодексу. При цьому графи 6 та 7 рядка 10.10 не заповнюються.   Приклад заповнення податкової декларації можна завантажити тут.
Підкреслимо, що ще 11.04.2023 ВРУ було прийнято законопроєкт №7632 від 03.08.2022, який передбачає звільнення від обов'язку подання декларації фізичними особами – платниками податків – резидентами України, які скористалися правом на тимчасовий захист в інших країнах світу та отримували тільки іноземну допомогу. Ми про це писали тутАле станом на 03.05.2023 законопроєкт вже підписаний Президентом.
 
 

Запитання 7: Яким чином та на підставі яких документів українці можуть підтвердити отримання іноземної допомоги?

ДПС: Платник податків на вимогу контролюючого органу зобов’язаний пред’явити документи і відомості щодо отримання іноземної допомоги (виписки банку; копія заяви на отримання міжнародної допомоги; документи, що підтверджують тимчасовий захист в іншій країні, тощо).   Відповідно до ст. 13 Закону України від 25.06.2005 №2709-IV «Про міжнародне приватне право» документи, що видані уповноваженими органами іноземних держав у встановленій формі, визнаються дійсними в Україні в разі їх легалізації. Водночас інші документи, що не підпадають під дію ст. 13 Закону №2709, підлягають перекладу українською мовою відповідно до Закону України від 25.04.2019 №2704-VIII «Про забезпечення функціонування української мови як державної».  

Тобто документи іноземною мовою, що надсилаються до контролюючого органу, повинні бути перекладені українською мовою та засвідчені нотаріально (ст. 34 Закону України від 02.09.1993 №3425-ХІІ «Про нотаріат»).

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»