• Посилання скопійовано

Реєстрацію платника ПДВ, анульовану через його відсутність за місцезнаходженням, можна поновити

Лист ДПСУ від 8 квітня 2013 року

Реєстрацію платника ПДВ, анульовану через його відсутність за місцезнаходженням, можна поновити

Серед причин анулювання свідоцтва платника ПДВ, наведених у п.184.1 ПКУ, є дві, що нас наразі цікавлять:

— в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (далі — Реєстр) є запис про відсутність юридичної особи або фізичної особи за її місцезнаходженням (місцем проживання),

— у Реєстрі є запис про відсутність підтвердження відомостей про юрособу.

Наслідки, як свідчить практика, невтішні: податкові органи після отримання відповідної інформації від державного реєстратора про внесення таких записів до Реєстру анульовують свідоцтво платника ПДВ.

Нагадаємо, що коли йдеться про юросіб, то вони на вимогу ст. 19 Закону про держреєстрацію зобов’язані щороку протягом місяця з дати державної реєстрації подавати держреєстратору реєстраційну картку №6 про підтвердження відомостей про юрособу, які містяться в Реєстрі.

Наприклад, підприємство зареєстровано 5 вересня 2005 року. Таке підприємство щороку починаючи з 2006 року у терміни з 5 вересня до 5 жовтня має подавати реєстраційну картку форми №6. На практиці державні реєстратори приймають такі картки після спливу місячного строку — у платника податків є 5 робочих днів починаючи з 6 жовтня для підтвердження відомостей у Реєстрі.

Якщо говорити про відсутність юрособи чи фізособи за місцезнаходженням, то такий запис вноситься до ЄДР за ініціативою державного реєстратора або за ініціативою органу ДПС.

Наприклад, держреєстратор, якщо він не отримує реєстраційну картку форми №6 вчасно від самого госпсуб’єкта (протягом 5 роб. днів) або отримує повідомлення від органу ДПС про відсутність особи за місцезнаходженням, надсилає такому госпсуб’єкту повідомлення щодо необхідності подання зазначеної реєстраційної картки. Якщо держреєстратору повернуто поштове відправлення, він вносить до Реєстру запис про відсутність юрособи за її місцезнаходженням. 

Таким чином, наявність одного із зазначених записів в ЄДР дає право податковому органу анулювати свідоцтво платника ПДВ.

Чи можна поновити реєстрацію платником ПДВ та як це зробити, якщо ситуація виправлена і платником податків підтверджено місцезнаходження?

ДПСУ у коментованому листі зазначає: у разі усунення підстав для анулювання свідоцтва платника ПДВ (особа підтверджує своє місцезнаходження) така особа має право повторно подати реєстраційну заяву за формою №1-ПДВ з розшифруванням підстави для реєстрації платником ПДВ відповідно до ст. 183 ПКУ (обов'язкова або за добровільним рішенням).

У разі відсутності підстав для відмови у реєстрації особи як платника ПДВ орган ДПС зобов'язаний видати заявнику або відправити поштою (з повідомленням про вручення) свідоцтво про реєстрацію такої особи як платника ПДВ. Таке свідоцтво видається чи відправляється поштою не пізніше наступного робочого дня після бажаного (запланованого) дня реєстрації платника податку, зазначеного у його заяві, або протягом 5 робочих днів від дати надходження реєстраційної заяви, якщо бажаний (запланований) день реєстрації у заяві не зазначено чи такий день настає раніше дати, що припадає на останній день строку, встановленого для реєстрації платника податку органом ДПС.

 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»