• Посилання скопійовано

Коригування податкових зобов'язань та податкового кредиту у декларації з ПДВ на підставі розрахунку коригування

Коли та як слід відображати у декларації з ПДВ наслідки коригування накладних на підставі розрахунків коригування? Коли такий обов’язок виникає у постачальника щодо відкоригованого податкового зобов'язання, а коли у покупця щодо податкового кредиту?

Коригування податкових зобов'язань та податкового кредиту у декларації з ПДВ на підставі розрахунку коригування

Питань на цю тему у бухгалтерів виникає багато, а от норма ПКУ для відображення коригування податкового кредиту (далі - ПК) та податкових зобов'язань (далі - ПЗ) у декларації з ПДВ - одна, встановлена п. 192.1 – 192.2 ст. 192 ПКУ. Розглянемо докладніше.

Якщо внаслідок перерахунку відбувається зменшення суми компенсації на користь постачальника, то: 

 - постачальник відповідно зменшує суму податкових зобов'язань за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок. Але постачальник має право зменшити суму податкових зобов'язань лише після реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної (далі - РК);

- отримувач відповідно зменшує суму податкового кредиту за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення коригування, а також збільшив податковий кредит у зв'язку з отриманням таких товарів/послуг. 

Якщо внаслідок перерахунку відбувається збільшення суми компенсації на користь платника податку - постачальника, то: 

- постачальник відповідно збільшує суму податкових зобов'язань за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок; 

- отримувач відповідно збільшує суму податкового кредиту за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення перерахунку. Отримувач має право збільшити суму податкового кредиту лише після реєстрації постачальником в ЄРПН РК до ПН.

Також не слід забувати, що результат перерахунку ПЗ і ПК постачальника та отримувача відображається у складі податкової декларації за звітний податковий період.

Розглянемо на прикладах відображення у декларації з ПДВ коригування за РК.

Приклад 1. Відображення у декларації з ПДВ розрахунку коригування зі зменшенням ПЗ постачальника (РК зареєстровано вчасно, але в місяці, наступному після місяця складання)

Постачальник 28.04.2016 р склав РК до ПН за 12.04.2016 р. з причиною коригування "зміна суми компенсації". Результатом цього коригування є зменшення вартості поставлених товарів. Тому РК реєструє в ЄРПН покупець. Цей РК покупець зареєстрував тільки 10.05.2016 р. 

Далі все залежатиме від дати подання декларації з ПДВ. 

Якщо таке подання відбулося до дати реєстрації РК, то, звісно, коригування ПЗ в цій декларації не відображається (адже немає документальної підстави). Але оскільки строки реєстрації РК не було порушено, то відобразити таке коригування в декларації за квітень 2016 р. потрібно. І зробити це доведеться, подавши нову звітну декларацію (до 20 травня), або уточнюючий розрахунок до раніше поданої декларації. 

Якщо декларація подається після 10.05.2016 р., в ній відображається таке коригування на підставі своєчасно зареєстрованого РК. 

Зверніть увагу: податківці у листі від 27.10.2015 р. №22541/6/99-99-19-03-02-15 надали відповідь щодо періоду відображення такого РК у декларації з ПДВ. Оскільки РК складений в одному податковому періоді, а зареєстрований в іншому (у межах встановленого п. 201.10 ПКУ 15-денного терміну), то на підставі такого РК постачальник зменшує податкові зобов’язання у податковій звітності, яка подається за результатами звітного періоду, в якому складено такий розрахунок коригування.

Тож і покупець коригує ПК у декларації за квітень 2016 року, і постачальник коригує ПЗ у декларації з ПДВ за квітень 2016 року. Таке коригування вони відображають у відповідних розділах додатку 1 до декларації з ПДВ та переносять до р. 7 щодо ПЗ та р. 12 щодо ПК декларації з ПДВ.

Якщо ж умову щодо своєчасної реєстрації не виконано, то зменшити ПЗ з ПДВ постачальник зможе тільки у місяці фактичної реєстрації РК. А ось щодо покупця ситуація ще цікавіша. В інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» розміщена консультація (категорія 101.07), у якій податківці вимагають від покупця здійснити коригування сум податкового кредиту, сформованого при придбанні товарів/послуг, за результатами податкового періоду, в якому відбулося повернення товару (а отже, цю консультацію можна використовувати і у випадку будь-якої події, яка зазначена в п. 192.1 ПКУ і призводить до зменшення ПЗ постачальника). Податківці вважають, що «коригування податкового кредиту здійснюється незалежно від факту отримання розрахунку коригування до податкової накладної». 

 

Приклад 2. Відображення у декларації з ПДВ розрахунку коригування зі збільшенням ПЗ постачальника (РК зареєстровано несвоєчасно) 

Постачальник 28.04.2016 р. склав РК до ПН за 12.02.2016 р. з причиною коригування "зміна суми компенсації". Результатом цього коригування є збільшення вартості поставлених товарів. Тому РК реєструє в ЄРПН постачальник. Цей РК постачальник зареєстрував тільки 20.05.2016 р.

Відповідно до пп. 192.1.2 ПКУ, покупець зможе збільшити суму ПК з ПДВ тільки після реєстрації РК в ЄРПН постачальником. А ось у постачальника обов’язок донарахувати ПЗ з ПДВ виникає у місяці, в якому відбулися події, які призвели до такого збільшення. 

Тож покупець коригує ПК у декларації за травень 2016 року, а постачальник коригує ПЗ у декларації з ПДВ за квітень 2016 року. Таке коригування вони відображають у відповідних розділах додатку 1 до декларації з ПДВ та переносять до р. 7 щодо ПЗ та р. 12 щодо ПК декларації з ПДВ.

****

Нюанси відображення в декларації з ПДВ інформації за РК до помилково складеної ПН розглянуто тут та у консультації тут

Більше про особливості складання РК у різних випадках читайте в аналітичній статті тут >>

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»