• Посилання скопійовано

Президент доручив проаналізувати роботу реєстру відшкодування ПДВ

В Адміністрації Президента пояснили, навіщо їм потрібен доступ до реєстру відшкодування ПДВ

Вчора, 18 квітня, у ЗМІ поширювалася інформація про звернення Заступника Глави Адміністрації Президента Дмитра Шимківа до в.о. голови ДФС М. Продана з проханням надати Адміністрації Президента доступ до реєстру автоматичного відшкодування ПДВ. 

"…просимо забезпечити до 21 квітня 2017 року організацію не менше трьох робочих місць для уповноважених осіб Ситуативного центру Адміністрації президента України для доступу до систем, які забезпечують повний цикл процесів адміністрування податку на додану вартість", - йщлося у зверненні.

 

Згодом в Адміністрації Президента оприлюднили офіційне роз'яснення, у якому запевнили, що надання доступу до даних реєстру відшкодування ПДВ їм необхідно для отримання прозорої та оперативної інформації, а також для попередження можливих зловживань. 

Як зазначено у роз'ясненні, під час засідання Національної Ради Реформ, яке відбулось 31 березня, піднімалось питання відшкодування ПДВ, а також запуску електронного реєстру відшкодування ПДВ. В процесі підготовки до засідання з’ясувалось, що далеко не завжди існує можливість отримати перевірену та оперативну інформацію стосовно адміністрування податку, а також масштабів зловживань, які мають місце.

За результатами обговорення Президент доручив апарату Ради національної безпеки і обороні (РНБО) вивчити ці питання та розглянути під час одного з наступних засідань. В рамках роботи апарат РНБО залучив Дмитра Шимківа як секретаря Нацради реформ, фахівця з досвідом управління інформаційними системами та аналізу великих обсягів даних.

Вже попередній фаховий, із залученням експертів, аналіз публічного реєстру заяв на відшкодування ПДВ дозволив побачити такі приклади можливих зловживань, які потребують додаткового аналізу та вивчення:

  • недотримання порядку черговості включення заяв про відшкодування ПДВ;
  • зміни дати висновку територіального органу ДФС щодо відшкодування;
  • порушення строків узгодження сум відшкодування ПДВ;
  • значної кількості заявок на відшкодування для яких має місце порушення термінів узгодження, або взагалі відсутні дані щодо перевірки ДФС;
  • надання часових преференцій щодо відшкодування одним компаніям перед іншими.

Більше того, навіть після запуску публічного реєстру заявок на відшкодування ПДВ продовжують надходити сигнали щодо ризиків ручного втручання, непрозорості та інших зловживання навколо адміністрування податку.

"ПДВ є найбільшим бюджетоутворюючим податком, який складає понад 38% усіх податкових надходжень за 2016 рік. Реєстр відшкодування цього податку майже 20 років залишався таємницею за сімома замками. Бізнес, громадські активісти та громадяни роками чекали прозорого процесу адміністрування ПДВ", - -зазначено у повідомленні.

Саме тому на виконання завдання Нацради реформ та РНБО з метою проведення більш глибокої аналітики в межах співпраці Ситуаційного центру Адміністрації Президента та ДФС (відповідно до діючих угод про інформаційну співпрацю) було погоджено початок аналітичних робіт шляхом надання доступу до даних у режимі читання даних.

"Перед нами стоїть завдання запропонувати аналітичні інструменти, які дозволять в процесі роботи з великими даними ДФС виявляти моделі зловживань та маніпуляцій. Запропонована модель роботи унеможливлює внесення будь яких змін в бази даних ДФС з боку Адміністрації Президента України", - пояснив Д.Шимків.

 

Щодо окремих деталей опублікованого листа

По-перше, проведення згаданих аналітичних робіт відбуватиметься на окремому аналітичному сервері, на який копіюються дані з основного сервера ДФС, зворотне копіювання неможливе.

По-друге, доступ до бази даних відбуватиметься виключно в режимі читання даних (select from tables – це визначення для отримання вибірки даних згідно мови структурованих запитів SQL). Для роботи аналітиків з великими обсягами даних, які перевищують десятки терабайт, необхідно мати можливість створювати власні об’єкти проміжної аналітики у незначному (до 100 гігабайт) просторі сервера баз даних. Саме про це йдеться у технічному листі до ДФС.

Результати аналізу мають бути представлені під час наступних засідань РНБО та Національної Ради Реформ.

 

Коментар ДФСУ

Податківці своєю чергою також повідомили, що Державна фіскальна служба України та Адміністрація Президента України здійснюють інформаційну взаємодію відповідно до Положення про Державну фіскальну службу України та Положення про Адміністрацію Президента України, а також згідно з Угодою про інформаційне співробітництво між ДФС та Адміністрацією Президента України від 23.11.2015.

Згідно з Угодою та протоколами до неї, уповноважені особи Ситуаційного центру Адміністрації Президента України матимуть доступ до автоматизованих інформаційних і довідкових систем ДФС без права коригування. Це спрямовано на забезпечення прозорої системи ефективного моніторингу та аналізу функціонування системи електронного адміністрування ПДВ.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Прес-служба Президента України

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»