• Посилання скопійовано

Передоплата зарахована в рахунок оплати товарів за іншим договором: коригування ПДВ

ДФСУ роз'яснила порядок коригування податкових зобов’язань з ПДВ та складання податкових накладних/розрахунків коригування при зарахуванні попередньої оплати за одним договором в рахунок оплати товарів/послуг за іншим договором

Передоплата зарахована в рахунок оплати товарів за іншим договором: коригування ПДВ

ДФС у індивідуальній податковій консультації від 06.06.2017 р. №493/6/99-99-15-03-02-15/ІПК розглянула ситуацію: покупцем за договором з постачальником було здійснено попередні оплати, на дату яких постачальником складено податкові накладні. В подальшому між підприємствами було досягнуто домовленість про залік попередніх оплат за цим договором в рахунок оплати товарів/послуг за іншими договорами без повернення таких оплат на поточний рахунок покупця.

Податківці зазначили: якщо продавцем - платником ПДВ на дату отримання попередніх (авансових) оплат за одним договором були визначені податкові зобов'язання з ПДВ та надалі за домовленістю сторін такі попередні (авансові) оплати зараховуються в рахунок оплати товарів/послуг за іншими договорами, то постачальник - платник ПДВ має право скласти розрахунки коригування до податкових накладних, складених на дату отримання таких попередніх (авансових) оплат, та зменшити нараховану суму податкових зобов'язань з ПДВ.

Складання таких РК здійснюється на дату підписання документів, на підставі яких кошти, отримані за одним договором, будуть зараховані в рахунок оплати вартості товарів/послуг за іншими договорами.

Такі розрахунки коригування підлягають реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем) товарів/послуг і є:

  • для постачальника - підставою для зменшення нарахованих податкових зобов’язань,
  • для отримувача - покупця - підставою для зменшення податкового кредиту.

При цьому, якщо за іншими договорами товари/послуги уже були поставлені та на дату такої поставки ("першої події") постачальником було складено та зареєстровано в ЄРПН відповідну податкову накладну, то за фактом зарахування попередніх оплат за одним договором в рахунок оплати вартості товарів/послуг за іншими договорами податкові накладні постачальником не складаються.

Якщо на дату підписання документа про зарахування попередньої оплати за одним договором в рахунок оплати вартості товарів/послуг за іншими договорами такі товари/послуги поставлені не були, то на дату підписання таких документів продавець - платник ПДВ повинен визначити податкові зобов’язання з ПДВ та скласти податкові накладні на суми попередніх оплат за договором ("перша подія") і зареєструвати їх в ЄРПН у встановлений ПКУ термін. Такі податкові накладні є для покупця товарів/послуг підставою для віднесення сум податку, зазначених у них, до податкового кредиту.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»