• Посилання скопійовано

Коригуємо ПДВ при заліку переплати в рахунок іншого договору

Податківці намагалися роз’яснити порядок реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування після спливу 1095 днів з дати складання податкової накладної при заліку авансу за нею в оплату іншого товару. Що із цього вийшло - читайте у коментарі

Коригуємо ПДВ при заліку переплати в рахунок іншого договору

Коментар до листа від 23.08.2017 р. №1724/6/99-99-15-03-02-15/ІПК 

Алгоритм дій постачальника

У коментованому листі ДФС розглянула ситуацію, коли з моменту отримання передоплати минуло 1095 днів і відбувається залік частини такої передоплати в рахунок іншої номенклатури або повернення її покупцю.

У такому випадку виникають такі наслідки:

1) Якщо продавцем - платником ПДВ на дату отримання авансу за договором були визначені ПЗ з ПДВ та надалі за домовленістю сторін аванс зараховується в рахунок оплати товару іншої номенклатури або повертається на поточний рахунок покупця, то продавець - платник ПДВ має право скласти РК до ПН, складеної на дату отримання авансу, та зменшити нараховану суму ПЗ з ПДВ.

2) На дату підписання документа про зарахування авансу за один товар, який було поставлено, в рахунок оплати за товар іншої номенклатури, продавець - платник ПДВ повинен визнати податкові зобов’язання з ПДВ та скласти податкову накладну на суму попередньої оплати за іншим договором ("перша подія") і зареєструвати її в ЄРПН. Така зареєстрована в ЄРПН податкова накладна є для покупця товарів/послуг підставою для віднесення суми податку, зазначеної у ній, до податкового кредиту.

 

Наслідки для постачальника

Але звертаємо увагу, що п. 192.1 ПКУ встановлено можливість зменшення ПЗ з ПДВ тільки після реєстрації РК в ЄРПН. У коментованому листі податківці дозволяють зменшити ПЗ з ПДВ за фактом складання РК, оскільки це питання не урегульовано на законодавчому рівні. Щоб скористатися думкою податківців, наведеної у цьому листі, платникам ПДВ слід отримати індивідуальну письмову консультацію з цього приводу.

 

Наслідки для покупця

У коментованому листі нічого не зазначено про долю податкового кредиту покупця, який згодився на залік.

Якщо спиратися на норми п. 192.1 ПКУ, то покупець повинен зменшити ПК з ПДВ за період складання РК до ПН. На цей обов’язок не впливає факт реєстрації РК в ЄРПН.

Також за період складання ПН на суму заліку постачальником покупець має право відобразити в декларації з ПДВ суму ПК за нею.

 

Доля реєстрації РК в ЄРПН після спливу 1095 днів з дати складання ПН

Раніше податківці вважали, що зареєструвати розрахунок коригування до податкової накладної можна протягом строків давності, встановлених ст. 102 ПКУ (тобто протягом 1095 днів з дати складання податкової накладної).

На думку податківців, зазначену у коментованому листі, долю РК, які було складено після спливу 1095 днів з дати складання податкової накладної, може визначити тільки Мінфін. В черговий раз податківці зазначають, що ними направлено відповідний запит з порушеного питання до Мінфіну. Але наразі Мінфін так й не надав своє роз’яснення з цього приводу. 

***

Читайте також: Передоплата зарахована в рахунок оплати товарів за іншим договором: коригування ПДВ

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»

  • Як розблокувати ПН/РК: правила і поради
    Враховуючи останні зміни щодо оскарження реєстрації ПН/РК в ЄРПН, варто нагадати про важливі моменти взаємодії з податковими органами та використання механізмів з розблокування, наведених у ПКУ, із зразками документів та порадами
    23.04.20242 1741
  • На яку суму БЕБ запобігло незаконному відшкодуванню ПДВ за І квартал?
    Загалом за І квартал 2024 року аналітики БЕБ надіслали 210 рекомендацій до державних органів та розпорядників державних коштів щодо недопущення втрат бюджетних коштів. Частина з них стосувалась незаконного відшкодування ПДВ на суму 575 млн грн
    22.04.202453
  • Як сплачувати штраф з ПДВ: з СЕА ПДВ чи з рахунку банку?
    Сплата до бюджету узгоджених ПЗ з ПДВ, задекларованих у поданій звітності з ПДВ, здійснюється з рахунку у СЕА ПДВ платника, а сплата штрафних санкцій – з рахунку у банку або небанківському надавачу платіжних послуг до відповідного бюджету
    22.04.2024203
  • Підприємство продає БПЛА: які наслідки з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ?
    22.04.202460
  • Чи обовʼязково мати витяг з Реєстру платників ПДВ?
    Ви зареєстровані платником ПДВ. Це означає, що дані про вас податківці внесли до Реєстру платників цього податку. Чи обовʼязково отримувати витяг з цього Реєстру?
    19.04.2024180